2 Αύγουστος 2016, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2016, 13:42

Έλληνας ο νικητής πανευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

  • Έλληνας ο νικητής πανευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
    Η έμπνευση του Έλληνα αρχιτέκτονα που του έδωσε την πρώτη θέση

Όλοι, έστω και για μια φορά στη ζωή τους, έχουν χρησιμοποιήσει τη φαντασία τους για να φέρουν στο μυαλό τους τον ιδανικό προορισμό των διακοπών τους. Για δύο μήνες, 262 αρχιτέκτονες από 17 χώρες, κλήθηκαν να κάνουν κάτι ανάλογο σε ένα διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο. Έπρεπε να φανταστούν το ιδανικό δωμάτιο ξενοδοχείου 18 τ.μ., έναν τόπο χαλάρωσης και απόδρασης από την καθημερινότητα για πολλούς.

Νικητής του διαγωνισμού ήταν ένας Έλληνας, αρχιτέκτονας του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου Λειβαθώ στην Κεφαλονιά, ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος.

Η πρόταση του Λ. Παπαλαμπρόπουλου είναι εμπνευσμένη από τα Ηλύσια Πεδία και τις δομές του γήπεδου γκολφ. Πρόκειται για ένα καταπράσινο δωμάτιο-πάρκο με ανάγλυφο δάπεδο από γρασίδι και τοίχους που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από καθρέπτες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αίσθηση της εξοχής. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα το δωμάτιο λειτουργεί «ως ένα απέραντο τοπίο, σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου».


Ένα πανοραμικό πλάνο του φανταστικού δωματίου που κέρδισε τους κριτές

Ο 4ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room 18 ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου και ανέδειξε τρεις νικητές, οι οποίοι πήγαν τους κανόνες ένα βήμα παραπέρα, ξεπερνώντας τα όρια ενός συμβατικού ξενοδοχειακού καταλύματος. Στόχος τους ήταν η διαμονή σε αυτό το δωμάτιο να αφήνει στον ταξιδιώτη μια μοναδική αισθησιακή εμπειρία.

Το β΄ βραβείο έλαβε ο João Prates Ruivo, του πολυβραβευμένου γραφείου FORA στην Πορτογαλία, ενώ το γ΄ βραβείο μοιράστηκαν από κοινού οι Ισπανοί Sara Navazo Saez De Arregui και Edorta Larizgoitia Andueza με έδρα το Λονδίνο.


Το δωμάτιο-πάρκο του Λ. Παπαλαμπρόπουλου

Τα παραπάνω τρία δωμάτια θα τα δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά στην έκθεση Room 18 που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.