2 Αύγουστος 2016, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2016, 12:28

Ρίο 2016: Χαμηλού προϋπολογισμού, με σάμπα και Ζιζέλ η τελετή έναρξης

  • Ρίο 2016: Χαμηλού προϋπολογισμού, με σάμπα και Ζιζέλ η τελετή έναρξης
    Η Ορχήστρα Νέων του Ρίο ντε Τζανέιρο στην έναρξη της 129η Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Φωτ.: EPA / How Hwee Young)

Σε μια Βραζιλία που ζει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930, και η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική καθώς στο παρά πέντε των Ολυμπιακών Αγώνων τρέχει να τελειώσει τα έργα υποδομής, η τελετή έναρξης αναμένεται να σπάσει την παράδοση των ακριβών παραστάσεων.

Η γενική πρόβα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο γήπεδο Μαρακανά, εκεί όπου την Παρασκευή θα ξεκινήσουν και επίσημα οι αγώνες. Στην πρόβα πήραν μέρος 15.000 άτομα, μεταξύ των οποίων εθελοντές και ειδικοί προσκεκλημένοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελετή έναρξης, που θα έχει διάρκεια πέντε ώρες, θα παρουσιαστεί μια περίληψη της ιστορίας της Βραζιλίας, από την άφιξη των αποικιοκρατών μέχρι την αστικοποίηση των σημερινών μητροπόλεων.


Η Ορχήστρα Νέων του Ρίο ντε Τζανέιρο στην έναρξη της 129η Συνόδου της ΔΟΕ (Φωτ.: EPA / How Hwee Young)

Μιλώντας στο Reuters ο εκτελεστικός παραγωγός Μάρκο Μπάλιτς τόνισε ότι η τελετή του Ρίο 2016 δεν θα έχει ούτε το μεγαλείο του Πεκίνου, ούτε τα τεράστια ειδικά εφέ της Αθήνας, ούτε την εκκεντρικότητα και τις τεχνολογικές δεξιότητες του Λονδίνου.

Η παράσταση αναμένεται να κοστίσει περίπου το μισό των 42 εκατ. δολαρίων που δαπανήθηκαν στο Λονδίνο το 2012.

«Η Βραζιλία έχει τον τελευταίο μεγάλο κήπο (το τροπικό δάσος του Αμαζονίου) του κόσμου. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτόν τον κήπο και να προσπαθήσαμε να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα, ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο Μάρκο Μπάλιτς. Ανέφερε δε ότι θα είναι μια πολύ σύγχρονη τελετή η οποία, χωρίς ειδικά εφέ, θα μιλήσει στους ανθρώπους για το μέλλον, με έναν πολύ ταπεινό τρόπο. «Δεν είναι μια επίδειξη που θα δείχνει πόσο καλή ή μοντέρνα είναι η Βραζιλία», σημείωσε.


Μέλη της Favela Brass Band κάνουν πρόβες (φωτ.: EPA / Barbara Walton)

Σύμφωνα με τον Μάρκο Μπάλιτς, η φλόγα των Αγώνων δεν θα είναι ορατή από μακριά. Θα φιλοξενηθεί σε μια κατασκευή με χαμηλές εκπομπές ρύπων «αφού θα ήταν οξύμωρο να μιλάμε για τη βιωσιμότητα και στη συνέχεια να κάψουμε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου».

Οι τελετές έναρξης είναι από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά των Ολυμπιακών Αγώνων, μαζί με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο που θα ανάψει το βωμό.

Περίπου 4.800 άνθρωποι θα λάβουν μέρος στην τελετή έναρξης στο Μαρακανά, μαζί με τους περίπου 11.000 αθλητές που θα μπουν στο στάδιο και θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της θρυλικής αρένας. Τα βλέμματα, όμως, αναμένεται να κλέψει η Ζιζέλ· το διάσημο μοντέλο από τη Βραζιλία θα εμφανιστεί υπό τους ήχους του φημισμένου τραγουδιού των Τομ Γιόμπιμ και Βινίσιους ντε Μοράες, το «Κορίτσι από την Ιπανέμα».

Το βράδυ της Παρασκευής το Μαρακανά αναμένεται (αναπόφευκτα) να μεταμορφωθεί σε λεωφόρο Σαμποντρόμο με 600 άρματα καρναβαλιού, που ανήκουν σε 13 διαφορετικές σχολές σάμπα, να προηγούνται της παρέλασης των 206 εθνών τα οποία συμμετέχουν στους Αγώνες.