2 Αύγουστος 2016, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2016, 11:45

Ασπίδα του οργανισμού οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

  • Ασπίδα του οργανισμού οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
    Λαχανικά, ξηροί καρποί, φρούτα προστατεύουν τον οργανισμό από πρόωρο θάνατο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνδέει νέα επιστημονική έρευνα την κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες –κυρίως από κόκκινο κρέας επεξεργασμένο και μη– φαίνεται να ενοχοποιούνται για την αύξησή του.

Η αμερικανική επιστημονική έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, η μεγαλύτερη του είδους της έως σήμερα, συνέκρινε τις επιπτώσεις των διαφορετικών διατροφικών πρωτεϊνών στην υγεία. Οι ζωικές πρωτεΐνες από κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο επιβαρυντικές για όσους καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ, κάνουν καθιστική ζωή ή είναι υπέρβαροι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μινγιάνγκ Σονγκ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 131.300 άτομα (το 65% γυναίκες) με μέση ηλικία 49 ετών. Αναλύοντας την προέλευση των θερμίδων που κατανάλωνε καθένας από τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρσουν στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο το 14% ήταν ζωικής και το 4% φυτικής προέλευσης.

Για κάθε 10% αύξηση των ζωικών πρωτεϊνών καταγραφόταν αύξηση 2% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ειδικότερα υπήρχε μια αύξηση 8% του κινδύνου θανάτου καρδιαγγειακής αιτίας.

Αντίθετα, μια αντίστοιχη αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών (από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά κ.α.) σχετιζόταν με μια μείωση κατά 3% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από κάθε είδους αιτία και ειδικότερα με μια μείωση 12% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο.

Η αυξημένη θνησιμότητα λόγω κατανάλωσης πολλών ζωικών πρωτεϊνών είναι πιο έντονη μεταξύ όσων είναι παχύσαρκοι και πίνουν πολύ αλκοόλ. Από την άλλη, το όφελος από τις φυτικές πρωτεΐνες στη μείωση της θνησιμότητας είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε όσους καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ, έχουν παραπανίσια κιλά και δεν ασκούνται σωματικά.

Η αντικατάσταση του 3% των θερμίδων από ζωικές πρωτεΐνες με αντίστοιχες θερμίδες από φυτικές πρωτεΐνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Συγκεκριμένα, κατά 34% αν η αντικατάσταση αφορά πρωτεΐνες από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (τόσο μοσχαρίσιο όσο και χοιρινό), 12% από μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και 19% πρωτεΐνες από αυγά.

«Για την υγεία σε βάθος χρόνου, δεν παίζει ρόλο μόνο η συνολική ποσότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς, αλλά η προέλευσή τους ανάλογα με τις τροφές. Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές από ό,τι ζωικές πρωτεΐνες», δήλωσε ο Σονγκ και πρόσθεσε ότι όταν κανείς διαλέγει πηγές ζωικών πρωτεϊνών, πρέπει να προτιμά το ψάρι και το κοτόπουλο.