1 Αύγουστος 2016, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 16:34

Καλό μήνα με νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

  • Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αρχίζει από αύριο, Τρίτη 2 Αυγούστου, νέος κύκλος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που θα κυμανθούν σε πρώτη φάση στο επίπεδο του 20%, δηλαδή από 3 έως 66 ευρώ το μήνα. Ήδη ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων για 11 Ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Οι περικοπές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 30.000 συνταξιούχους.

Ειδικότερα, επί συνόλου 1.236.425 συνταξιούχων, έχουν ήδη επανυπολογιστεί οι συντάξεις για 311.680 εξ αυτών (ποσοστό 25,21%) από τα εξής ταμεία: ΤΕΑΧ (αστυνομία), ΤΕΑΠΟΚΑ (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΕΡΤ, ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΕΑΠΑΣΑ (πυροσβέστες), ΤΕΑΙΕΓΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), ΕΛΕΝ (Αγροτική Τράπεζα), ΕΤΒΑ, ΟΤΕ και ΕΛΤΑ.

Η διαδικασία των περικοπών, που μπορεί να φτάσουν στα επίπεδα του 38-40% για άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (μικτά), πρόκειται να συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν στην καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ταμεία - τομείς του ΕΤΕΑ θα έχουν ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, και άρα θα επιβάλουν τις μειώσεις παρακρατώντας ταυτόχρονα από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου και το ποσό που δεν παρακρατήθηκε τον Αύγουστο.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ έχουν ετοιμάσει για την καταβολή του Σεπτεμβρίου τις περικοπές για άλλες 805.900 περιπτώσεις συνταξιούχων (65,18%).

Συνολικά είναι έτοιμο το τμήμα της περικοπής που αφορά το 90,35% του συνόλου, και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 9,45%. Υπάρχουν επίσης άλλοι 118.845 συνταξιούχοι που η διαδικασία επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεών τους είναι σε εξέλιξη, και εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό να προλάβουν να ενσωματωθούν στην καταβολή του Σεπτεμβρίου.

Έως τώρα πάντως διαπιστώνονται και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αυξήσεων στις συντάξεις στα επίπεδα των 4-10 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με πολλά έτη ασφάλισης (35 και άνω).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις μειώσεις δεν γλιτώνουν ούτε όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Ωστόσο, στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι το υπουργείο Εργασίας με ειδική διάταξη θα εξαιρέσει τελικά από τις περικοπές αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων με σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας.

Συνολικά η διαδικασία των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να επηρεάσει περίπου 260.000 συνταξιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου.