1 Αύγουστος 2016, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 19:44

Αναστηλώθηκε ένα από τα αρχαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας

  • Αναστηλώθηκε ένα από τα αρχαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας
    (φωτ.: ΔΕΟΦ/ Τοπική Κοινότητα Φιγαλείας)

Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, το αρχαιότερο της Ηλείας και ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιγαλεία αναστήλωσαν αρχαιολόγοι, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας και την χρηματοδότηση του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Δάικο.

Ο ιερός ναός, η αναστήλωση του οποίου διήρκεσε τρία χρόνια, ανεγέρθηκε το τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα και πιθανότατα ήταν καθολικό μονής.

Ανήκει στην κατηγορία των «σταυρεπιστέγων» και έχει οικοδομηθεί σε θέση αρχαίου κτίσματος, ναού ή εκκλησίας. Στους τοίχους του είναι εντοιχισμένοι όρθιοι κορμοί κιόνων. Ο ναός επί δεκαετίες ήταν εγκαταλελειμμένος.

Πριν από λίγες μέρες έγιναν τα εγκαίνια του έργου χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομου, παρουσία επισήμων, αλλά και των δωρητών-ευεργετών της περιοχής, της οικογένειας Δάικου. Ο Γεώργιος Δάικος, 97 ετών σήμερα, είναι ο πρώτος λοιμωξιολόγος στην Ελλάδα.

  • Οι φωτογραφίες είναι της Διασωστικής Εθελοντικής Ομάδας Φιγαλείας (ΔΕΟΦ) και της Τοπικής Κοινότητας Φιγαλείας.