1 Αύγουστος 2016, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 17:34

Τριγμοί στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας για το απαγορευμένο βίντεο Ερντογάν

  • Τριγμοί στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας για το απαγορευμένο βίντεο Ερντογάν
    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κολονία υπέρ του Τούρκου προέδρου (φωτ.: EPA / Oliver Berg)

Σε διάβημα διαμαρτυρίας, και μάλιστα σε έντονους τόνους, προχώρησε η Άγκυρα μία ημέρα μετά τη διαδήλωση υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν που διοργανώθηκε στην Κολονία, και κατά την οποία απαγορεύτηκε στον Τούρκο πρόεδρο να απευθύνει μήνυμα στους συγκεντρωμένους μέσω βίντεο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε αίτημα να μεταδοθούν ζωντανά λόγοι πολιτικών από την Τουρκία προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των διαδηλωτών.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γερμανίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Γερμανός πρέσβης ήταν εκτός της πόλης, και έτσι ο επιτετραμμένος ήταν αυτός που κλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Τουρκία και Γερμανία πέρασαν πρόσφατα μια κρίση με αφορμή το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών.

Το Βερολίνο πάντως, μη θέλοντας να ενισχύσει το κλίμα αντιπαράθεσης, χαρακτήρισε ως κάτι σύνηθες την κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας. «Οι σχέσεις με την Άγκυρα βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση αλλά η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία επιλέγει να τραβήξει το σκοινί στον απόηχο και των σεναρίων που θέλουν τη συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης να κρέμεται από μια κλωστή. 

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν», είναι η απάντηση που έδωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για το Προσφυγικό εάν δεν δοθεί πράσινο φως για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών.