1 Αύγουστος 2016, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 14:47

Νέος νόμος για τους ξένους εργαζόμενους στην Τουρκία

  • Νέος νόμος για τους ξένους εργαζόμενους στην Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Kerim Okten)

Νέο νόμο για την εργασία των υπηκόων ξένων κρατών πέρασε η τουρκική Εθνοσυνέλευση, με στόχο να προσελκύσει εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet.

Βάσει του νόμου, στους ξένους θα δίνει αρχικά άδεια εργασίας ενός έτους, που θα παρατείνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου. Όσοι συνεχίσουν να εργάζονται και παραμείνουν στη χώρα πέραν των οκτώ ετών θα έχουν δικαίωμα για μόνιμη άδεια εργασίας, με δικαιώματα παρόμοια με αυτά των Τούρκων πολιτών, εκτός του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι, πρόσληψης στο δημόσιο και υποχρέωση στρατιωτικής θητείας.

Ειδικά οι ξένοι με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, προϋπηρεσία στον τομέα που θα εργαστούν, ερευνητικό έργο που θα προσφέρει στην επιστήμη και την τεχνολογία στην Τουρκία θα μπορούν να πάρουν μια «γαλάζια κάρτα», η οποία θα εκδίδεται από ειδικό όργανο για το Διεθνές Εργατικό Δυναμικό (όπως θα ονομάζεται). Αυτή η κατηγορία των ξένων θα μπορεί να πάρει μόνιμη άδεια εργασίας μετά από τριετή παρακολούθηση των πεπραγμένων της. Θα συνυπολογιστεί βέβαια και η συνεισφορά των εργαζομένων στον δημόσιο κορβανά μέσω της φορολογίας.

Επιπλέον, θα δοθεί άδεια εργασίας και στους ξένους φοιτητές τουρκικών πανεπιστημίων.

Το έργο της διευκόλυνσης των ξένων που θα θελήσουν να εργαστούν στην Τουρκία θα αναλάβει νεοπαγής δημόσια υπηρεσία που θα απασχολεί σε πρώτη φάση 145 υπαλλήλους.