1 Αύγουστος 2016, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 11:58

Πόθεν έσχες και για τα λεφτά στο στρώμα

  • Πόθεν έσχες και για τα λεφτά στο στρώμα
    (Φωτ.: Flickr)

Αλλάζουν όλα στο πόθεν έσχες που θα πρέπει να υποβάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να το λειτουργήσει ως πρόβα περιουσιολογίου, καθώς –ανάμεσα σε άλλους– βουλευτές, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφοι θα πρέπει να δηλώσουν και τα λεφτά στα... στρώματα, αλλά και ό,τι έχουν σε θυρίδες.

Η υποβολή θα γίνεται για πρώτη φορά από φέτος ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα pothen.gr.

Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να δηλώσουν τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων – ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxisnet. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα επόμενα έτη θα δηλώνονται μόνο οι μεταβολές.