1 Αύγουστος 2016, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 11:17

Φορητή συσκευή θα φτιάχνει φάρμακα κατά παραγγελία

  • Φορητή συσκευή θα φτιάχνει φάρμακα κατά παραγγελία
    Κάπως έτσι θα είναι το μηχάνημα που θα φτιάχνει επί τόπου τα φάρμακα στο μέλλον (φωτ.: Researchers/MIT)

Επανάσταση στο πεδίο της μάχης αλλά και στις περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα αναμένεται να φέρει μια καινοτόμα φορητή συσκευή που παρασκευάζει μεμονωμένες δόσεις φαρμάκων κατά παραγγελία.

Η συσκευή χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς (ζυμομύκητες) για να «γεννά» μικρές ποσότητες εμβολίων και άλλων βιολογικών φαρμάκων.

Τα βιοφαρμακευτικά φάρμακα κανονικά παράγονται σε μεγάλες μονάδες, πράγμα που όμως καθιστά χρονοβόρα και δαπανηρή την μεταφορά τους σε μέρη όπου χρειάζονται επειγόντως.

Το νέο «μίνι» φορητό σύστημα παραγωγής βιοφαρμάκων αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μ Τ των ΗΠΑ, με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.


Ο μύκητας Pischia pastoris

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογικής μηχανικής Τιμ Λου, επικεφαλής της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications.

«Φανταστείτε ότι είστε στον Άρη ή σε μια μακρινή έρημο, χωρίς πρόσβαση σε ένα κανονικό φαρμακείο, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε τον ζυμομύκητα να παράγει αυτός επί τόπου τα φάρμακα που χρειάζεστε», δήλωσε ο Λου.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα στέλεχος μύκητα (Pischia pastoris), που μπορεί να προγραμματιστεί για την επιθυμητή παραγωγή φαρμάκων, αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη γενετική τροποποίηση στο γονιδίωμά του.

Τα κύτταρα του μικροοργανισμού περιέχονται μέσα σε έναν μικροσκοπικό βιοαντιδραστήρα, ο οποίος περιέχει επίσης ένα «τσιπάκι». Η πυροδότηση της χημικής αντίδρασης για την παραγωγή του φαρμάκου γίνεται με τη διοχέτευση ενός υγρού μέσα στον βιοαντιδραστήρα, το οποίο αναμιγνύεται με τα κύτταρα του μικροοργανισμού.

Αν χρειάζεται να παραχθεί διαφορετικό φάρμακο, εισάγεται στη συσκευή ένα διαφορετικό υγρό. Προς το παρόν, χρειάζονται λιγότερες από 24 ώρες για να παραχθεί σχεδόν μια δόση φαρμάκου. Μέχρι τώρα, είναι δυνατό να παραχθούν δύο διαφορετικές θεραπευτικές πρωτεΐνες από το ίδιο στέλεχος του μύκητα.

Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση βελτιστοποίησης, ενώ και άλλες ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν παρεμφερείς μικρο-βιοαντιδραστήρες.