1 Αύγουστος 2016, 00:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 00:14

Κολωνία: Μικροεπεισόδια σε διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν

  • Κολωνία: Μικροεπεισόδια σε διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν
    Φωτ.: EPA / Henning Kaiser

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές (το περιοδικό «Focus» τους υπολόγιζε νωρίς το απόγευμα σε 50.000) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κολωνία, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις εκκαθαρίσεις στην χώρα του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Πάντως, η τοπική αστυνομία απέφυγε να δώσει επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων αν και νωρίτερα, πηγή της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι 40.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών. Οι περισσότεροι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές σημαίες, ενώ κάποιοι πανό με το σύνθημα «Ερντογάν, ο μαχητής των ελευθεριών». Αντηχούσε επίσης το σύνθημα «θρίαμβος της ανεξαρτησίας». Στην αρχή της συγκέντρωσης, ένας ομιλητής φώναξε στο πλήθος «εμείς είμαστε η Γερμανία» και ο κόσμος απάντησε «ο Θεός είναι μεγάλος», σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Μικρής έκτασης επεισόδια
Η αστυνομία είχε κινητοποιήσει 2.700 στελέχη της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, καθώς πολλές μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις ή αντι-διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές. Παρόλα αυτά, δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διαχωρίσουν περίπου 100 εθνικιστές Τούρκους και άλλους τόσους Κούρδους, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια.


Φωτ.: EPA / Guido Kirchner

Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σοβαρός τραυματισμός. Επιπλέον, η αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση 250 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης μετά το κάλεσμα τοπικής ισλαμοφοβικής οργάνωσης.

Λίγο πριν από τη συγκέντρωση, η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορευτεί στον επικεφαλής του τουρκικού κράτος να παρέμβει ζωντανά μέσω βιντεο-ζεύξης και να εκφωνήσει ομιλία.

Εντούτοις μήνυμα του Τούρκου ηγέτη αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες, στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τον κόσμο που πήρε μέρος και επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι περισσότερο ισχυρή σήμερα σε σύγκριση με την 15η Ιουλίου».