31 Ιούλιος 2016, 23:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 10:20

Στον αέρα το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ – Έντονες διαφωνίες στην προπαρασκευαστική συνάντηση

  • Στον αέρα το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ – Έντονες διαφωνίες στην προπαρασκευαστική συνάντηση

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), που είναι προγραμματισμένο για το ερχόμενο Σάββατο 6 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί η συνάντηση της Κυριακής στο Μακεδονία Παλλάς (παρουσία και του Ιβάν Σαββίδη ως συντονιστή της Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ), η οποία είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει του συνεδρίου, όχι μόνο δεν οδηγήθηκε σε αποφάσεις αλλά αντίθετα ανέδειξε αντιπαραθέσεις και φανέρωσε ένα χάσμα που μοιάζει δύσκολο να γεφυρωθεί. Τουλάχιστον για την ώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι για περίπου τέσσερις ώρες, πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των ομοσπονδιών που έλαβαν μέρος εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις για το ποιος θα προεδρεύσει στη συνάντηση!

Η πρόταση να συντονίσει ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης δεν έγινε δεκτή αλλά θετική αντίδραση δεν είχε ούτε η τάση να προεδρεύσει επικεφαλής της Ομοσπονδίας ποντιακών συλλόγων από την Αυστραλία. Ακολούθησε ένας ατέρμων διάλογος των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τριών ομοσπονδιών Αμερικής, Αυστραλίας και Καναδά αποχώρησαν από τη συνάντηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστούν στο συνέδριο του Σαββάτου. Επίσης, σοβαρούς ενδοιασμούς έδειξε και η ΟΣΕΠΕ, που επιφυλάσσεται να αποφασίσει μετά από συνεδρίασή της αν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Σαββάτου, το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΙΣΥΠΕ. Μάλιστα, η εισήγηση της διοίκησης της ΟΣΕΠΕ θα είναι να μη συμμετάσχει επίσημα η ομοσπονδία το Σάββατο.

«Τι νόημα να πάμε σε ένα παγκόσμιο συνέδριο, στο οποίο θα έχει τη συντριπτική πλειοψηφία η ΠΟΕ και οι υπόλοιπες ομοσπονδίες με την πολύ μικρή εκπροσώπησή τους να μην έχουν τη δυνατότητα να περάσουν την οποιαδήποτε θέση τους;», είπε στο pontos-news.gr άτομο που παραβρέθηκε στη συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών του απόδημου ποντιακού ελληνισμού εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και για το γεγονός ότι οι προτάσεις τους δε​ν φαίνονται να υιοθετούνται από τη διοίκηση της ΔΙΣΥΠΕ, προκειμένου να τροποποιηθεί το καταστατικό του οργάνου με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες.

Στη συνάντηση της Κυριακής παραβρέθηκαν δώδεκα ομοσπονδίες Ποντίων από ολόκληρο τον κόσμο, κάποιες από τις οποίες μέλη της ΔΙΣΥΠΕ.

Οι υπόλοιπες (π.χ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, ομοσπονδία Ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) παραβρέθηκαν στη συνάντηση ως παρατηρητές, μετά από πρόσκληση ​της διοίκησης της ΔΙΣΥΠΕ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης