31 Ιούλιος 2016, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2016, 18:54

Σενάρια ανασχηματισμού με... φόντο τον Λεβέντη

  • Σενάρια ανασχηματισμού με... φόντο τον Λεβέντη
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα σενάρια ανασχηματισμού επανήλθαν στο προσκήνιο με αφορμή αλλαγές που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη στήριξη του Βασίλη Λεβέντη, με τον οποίο αναμένεται μάλιστα να συναντηθεί τις επόμενες μέρες. Οι αλλαγές θα γίνουν αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει οριστικά για τις ημερομηνίες καθώς έχει μπροστά του δύο σημαντικούς σκοπέλους.

Ο πρώτος είναι φυσικά η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Μια αλλαγή σε πρόσωπα θα δημιουργούσε δυσκολίες στις συνεννοήσεις με τους θεσμούς σε μια περίοδο που το Μαξίμου αλλά και οι Βρυξέλλες βιάζονται να κλείσουν τα θέματα, μια και η όποια καθυστέρηση μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Πάντως, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ αυτής της κίνησης καθώς και κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στην κυβέρνηση και επιπλέον αν τα πράγματα οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τότε θα έφερνε πιο κοντά το σενάριο εκλογών μέσω... δημοψηφίσματος.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα μόνο καλή εικόνα δεν επιφυλάσσουν στον Αλέξη Τσίπρα για να ρίξει μια τέτοια ζαριά. Από την άλλη, η «επιστροφή» Στουρνάρα και μιας κυβέρνησης άλλου τύπου επιστρέφουν, ακόμη και ως μορφή πίεσης στον πρωθυπουργό. Ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Ένα ανακάτεμα της τράπουλας ίσως έφερνε περισσότερους πονοκεφάλους στο Μαξίμου από ό,τι υπάρχουν σήμερα.

Εάν πάντως επιδιώξει να αιφνιδιάσει με ανασχηματισμό τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ (10-11/9) τότε, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, αυτό θα σημάνει αυτόματα και χρονική μετάθεση του συνεδρίου.

Πάντως στην ουρά της διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος εκτός του Βασίλη Λεβέντη βρίσκονται οι Φώτης Κουβέλης αλλά και μια σειρά από πρόσωπα της κεντροαριστεράς. Για να δούμε τι θα βγάλει ο «καυτός» μήνας, ο Σεπτέμβριος, και που θα κάτσει τελικά η μπίλια μια και όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η ομάδα δεν... τραβάει για πολύ ακόμη.