31 Ιούλιος 2016, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2016, 15:12

Τι έγινε χθες βράδυ στη βάση του Ιντζιρλίκ – Η επίσκεψη του Αμερικανού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία

  • Τι έγινε χθες βράδυ στη βάση του Ιντζιρλίκ – Η επίσκεψη του Αμερικανού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία
    Φωτ.: incirlik.af.mil

Μεταδόθηκε από διεθνή αλλά και από τουρκικά ΜΜΕ ότι χθες το βράδυ παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα γύρω από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ. Όντως υπήρχε κινητικότητα, όμως αυτή δεν έχει σχέση με προετοιμασία κάποιου πραξικοπήματος. Άλλωστε, η βάση του Ιντζιρλίκ δεν συμμετείχε στο πραξικόπημα. Το έχουμε αναφέρει και πάλι σε άλλο άρθρο μας.

Όταν τα F-16 που ήταν στον αέρα, το βράδυ του πραξικοπήματος, αντιμετώπισαν πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα –επειδή αφενός από ένα σημείο και μετά οι γεμιστές στην αεροπορική βάση του Ακιντζί, το κέντρο των πραξικοπηματιών, την κοπάνησαν στην κυριολεξία και αφετέρου δύο F-4 που απογειώθηκαν από το Εσκί Σεχίρ έριξαν οκτώ βόμβες στο διάδρομο προσγείωσης, καθιστώντας τον ακατάλληλο– τότε ο εκ των αρχηγών των πραξικοπηματιών, πτέραρχος Όζτουρκ, έδωσε εντολή στον Τούρκο διοικητή της βάσης και στον αντισμήναρχο γαμπρό του, που υπηρετούσε στο Ιντζιρλίκ, να απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα. Αυτή ήταν η εμπλοκή του Ιντζιρλίκ.


O Αμερικανός ΓΕΕΘΑ Joseph Dunford (defense.gov)

Γιατί η Τουρκία έκοψε το ρεύμα για μια εβδομάδα σε ολόκληρη τη βάση και χθες έκανε αυτόν τον αποκλεισμό; Μα για να εκβιάσει τις ΗΠΑ, να αλλάξουν πολιτική στο Κουρδικό και να πάψουν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, το PYD και το YPG. Να μην ξεχνάμε ότι σήμερα, 31 Ιουλίου βρίσκεται στην Άγκυρα ο Αμερικανός ΓΕΕΘΑ, Joseph Dunford, ο οποίος μετά τις επαφές στην τουρκική πρωτεύουσα, πρόκειται να μεταβεί στο Ιντζιρλίκ για να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν εκεί.