31 Ιούλιος 2016, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2016, 09:28

Αποστόλου: Η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια τέθηκε υπό έλεγχο

  • Αποστόλου: Η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια τέθηκε υπό έλεγχο
    Πυροσβεστικό αεροπλάνο Καναντέρ επιχειρεί πάνω από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Φαράκλα της Εύβοιας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Βόρεια Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, κοντά στη Λίμνη, που είναι και η τελευταία εστία.

Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της. Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αρμοδίους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά στην περιοχή Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Την ίδια ώρα, σε άλλο πύρινο μέτωπο, στην Κέα (Τζιά) επιχειρούν: άτομα άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές με δύο οχήματα, τρία ΟΤΑ, τρία ιδ. βυτιοφόρα και ένα Ε/Π. Σε ύφεση είναι πυρκαγιά στην περιοχή Σαχτούρια Ρεθύμνου Κρήτης.