9 Σεπτέμβριος 2013, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:07

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου. Οι προετοιμασίες για την έναρξη!

  • Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου. Οι προετοιμασίες για την έναρξη!

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου. Οι προετοιμασίες για την έναρξη!

Επιστημονικό επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο 15 ωρών, για τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν την ποντιακή διάλεκτο στα σχολεία επιμόρφωσης ενηλίκων σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποίησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 38 εκπαιδευτικοί, μέλη του συνδέσμου που γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο και επιθυμούν να τη διδάξουν, και 12 επιμορφωτές, μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντώνης Παυλίδης, παρουσίασε σε ηλεκτρονική μορφή το περιεχόμενο του νέου βιβλίου διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, τη δομή του και τη μεθοδολογία διδασκαλίας του, ενώ παράλληλα ανέπτυξε τους κύριους στόχους του προγράμματος. Στη συνέχεια η δασκάλα Αλκμήνη Θεοδωρίδου (διδάσκει την ποντιακή στη Θεσσαλονίκη εθελοντικά εδώ και έξι χρόνια) και ο δρ Γλωσσολογίας και τέως σχολικός σύμβουλος Θεόδωρος Τελόπουλος παρουσίασαν την εμπειρία τους από τη διδασκαλία της ποντιακής στα πέντε τμήματα της Θεσσαλονίκης που λειτούργησαν πέρυσι με επιτυχία και τα παρακολούθησαν περίπου 150 ενήλικοι μαθητές. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με ομιλία του Μιχάλη Καλλιοντζίδη, λυράρη – τραγουδιστή και καθηγητή παραδοσιακής μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου, που ανέλυσε σημαντικά χαρακτηριστικά της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων του Πόντου.

Αλλες εισηγήσεις

Η δεύτερη ημέρα άρχισε με τρίωρη εισήγηση του καθηγητή του ΑΠΘ Σωφρόνη Χατζησαββίδη, σχετικά με μια πολύ σημαντική πτυχή της Διά Βίου Μάθησης, τη διδακτική της εκπαίδευσης ενηλίκων. Ακολούθησαν εισηγήσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού από τον Αντώνη Παυλίδη, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθη Πελαγίδη και το συγγραφέα Διαμαντή Λαζαρίδη. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Ακριτόπουλος και ο φιλόλογος Αλέκος Σπανίδης παρουσίασαν εισήγηση σχετικά με την ποντιακή λογοτεχνία και τη διδακτική της αξιοποίηση. Τέλος ο δρ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, φιλόλογος, και ο Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, τέως σχολικός σύμβουλος, αναφέρθηκαν σε ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου.

Οπως είπε στον «ΑτΚ» ο Αντώνης Παυλίδης, το προεδρείο του συνδέσμου θα συναντηθεί άμεσα με τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για τα θέματα της Διά Βίου Μάθησης, Κώστα Γκιουλέκα, για την καλύτερη δυνατή συνεργασία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος.

Πηγή: agelioforos.gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

Πρωτοβουλία Γκιουλέκα για τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής διαλέκτου