30 Ιούλιος 2016, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2016, 17:46

Βίτσας: Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων είναι θέμα της Δικαιοσύνης

  • Βίτσας: Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων είναι θέμα της Δικαιοσύνης
    Αναβολή ζήτησαν και πήραν την Τετάρτη, 27 Ιουλίου, οι «8» από την Πρωτοβάθμια Υπηρεσία Ασύλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών, που δικάζουν βάσει του ελληνικού, του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Επένδυση.

Επισημαίνει επιπλέον ότι στο ζήτημα  «δεν χωρούν μικροπολιτικοί υπολογισμοί» και κάνει λόγω για την ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο υπουργός, αναφορικά με το ενδεχόμενο να διαταραχτεί η κατάσταση στο προσφυγικό από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός.

«Παρακολουθούμε με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το ερώτημα δεν είναι εάν αλλάξει στάση η Τουρκία ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά το κατά πόσο θα υπάρχουν στην χώρα οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν της εφαρμογή της.

Εξάλλου συνεχίζει ο υπουργός, η Τουρκία δέχθηκε τη συμφωνία όχι γιατί κάνει χάρη σε κάποιους, αλλά ως υποχρέωση στο πλαίσιο επωφελούς προς αυτήν συνεννόησης για τη διαχείριση ζητήματος διεθνών διαστάσεων.

Σχολιάζοντας ο Δημήτρης Βίτσας την αποτυχία του πραξικοπήματος «για πρώτη φορά στην Τουρκία», εκτιμά ότι «τα πράγματα δεν είναι ούτε θα εξελιχθούν ευθύγραμμα». Εκφράζοντας τέλος την προσωπική του άποψη επί του θέματος σημειώνει πως «η αντιμετώπιση μιας απόπειρας πραξικοπήματος γίνεται με περισσότερη Δημοκρατία».