29 Ιούλιος 2016, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2016, 18:46

Ερντογάν: Κατηγορεί Αμερικανό στρατηγό ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών

  • Τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία
    Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου... (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Κατά του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή έβαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών». Αφορμή για την φραστική επίθεση Ερντογάν αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Τζόζεφ Βότελ ότι οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις μπορεί να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεψε την απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Ερντογάν.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού ακολούθησαν την απόταξη στις 27 Ιουλίου 1.700 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή φέρονται να ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Χουλουσί Ακάρα παραμένει
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YAS) πάντως αποφάσισε, την Πέμπτη 28 Ιουλίου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, να παραμείνει στη θέση του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όπως και οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. 

Αυτό που προκάλεσε όμως αίσθηση ήταν οι δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του στρατιωτικού συμβουλίου, ότι επιθυμεί τόσο το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) να περάσουν υπό τον έλεγχο του προέδρου.

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό του έχει και το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης του στρατιωτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας κι όχι στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, ως είθισται.