31 Ιούλιος 2016, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2016, 14:12

Ένα κερόπον να αύτομε... στο ελληνικό χωριό Ιραγκά – Αποστολή

  • Ένα κερόπον να αύτομε... στο ελληνικό χωριό Ιραγκά – Αποστολή

Του Προφήτη Ηλία μεθαύριο Τρίτη με το παλαιό ημερολόγιο και οι δεκάδες Πόντιοι που μπήκαν στα λεωφορεία για την Ιραγκά, το κάποτε ελληνικό χωριό της Γεωργίας, αδημονούν να δουν το χωριό τους, περνώντας πριν από το Πινατάντων της Σάντας, την πατρίδα των προγόνων τους.

Οι ταξιδιώτες μοιράστηκαν συναισθήματα και σκέψεις με το pontos-news.gr

Ξεκίνησαν την Πέμπτη και μέσα στις αποσκευές τους έβαλαν δώρα για την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, όπου θα γιορτάσουν τον Άγιο αλλά και την επέτειο 160 χρόνων από την ίδρυση του χωριού. Στα λεωφορεία που έφεραν τα ονόματα «Μιθριδάτης» και «Αλέξανδρος», τα ονόματα με τα οποία θα βαπτίσει ο εμπνευστής του ταξιδιού Ερωτόκριτος Σαββίδης τα παιδιά του στην Ιραγκά, ο ενθουσιασμός ήταν εμφανής στα λόγια αλλά και στους ήχους παραδοσιακών οργάνων: Κλαρίνο, νταούλι, αγγείο και λύρα έκαναν την εμφάνισή τους δίνοντας άλλη αύρα στο ταξίδι.


Το λεωφορείο που βοηθά τους Πόντιους της Ιραγκά να κάνουν το προσκύνημα...

Πολλοί από τους προσκυνητές έχουν να πάνε στο χωριό τους πάνω από 20 χρόνια. Όπως ο 67χρονος Προκόπης Σαββίδης που φοβάται ότι θα δει μόνο χαλάσματα. «Ερωθύμεσά με τα μέρεα» λέει συγκινημένος. «Ένα κεράκι να άφτομε στους γονείς μας», τον συμπληρώνει η γυναίκα του Σοφία. 


Μια στάση για... γλέντι και στο δρόμο!

«Μέχρι τα χουλιάρια και τα πιρούνια πείρανε», λέει παραπονεμένος ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης για την κατάσταση μετά τη φυγή των Ελλήνων. «Ντουβάρια μείνανε», προσθέτει ο απόγονος μιας από τις οικογένειες που το 1867 πήρε άδεια από το κράτος να αγοράσει γη στην Ιραγκά και πάει κάθε χρόνο στο χωριό.


Το ξεκίνημα από την Ελλάδα προς τα μέρη του Πόντου και μετά στο χωριό...

Ένας από τους νέους της αποστολής, ο Γιώργος Χουνουζίδης περιμένει με προσδοκία να δει το σπίτι των δικών του. Είναι η πρώτη φορά που πάει στην Ιραγκά και διατηρεί μια φανταστική εικόνα από όσα ακούει για το χωριό του με τα πολλά ποτάμια και το πράσινο.

«Η γειτονιά ήταν πολύ δεμένη και όταν ήταν η γιορτή του Προφήτη Ηλία εμαζεύκουμες όλοι και βοηθούσαμε είς τον άλλον. Σκουπίζαμε τους δρόμους, στρώναμε τραπέζια...», θυμάται η Νίνα Σαββίδου.

«Μας περιμένουν», λέει η Μαρία Τεληγιαννίδου η οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο του Προφήτη Ηλία το χωριό. Η γιορτή των Ποντίων θα έχει φυσικά καλεσμένους και τους ντόπιους της Ιραγκά.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης