29 Ιούλιος 2016, 08:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2016, 07:14

Ξέμεινε από πιλότους η τουρκική Πολεμική Αεροπορία

  • Μία εικονική αερομαχία και 19 παραβιάσεις στο Αιγαίο
    Τουρκικό μαχητικό F-16 (φωτ.: EPA / Γαλλικό Πρακτορείο / Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις)

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πιλότων αντιμετωπίζει πλέον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μετά τις μαζικές αποστρατείες χειριστών F-16 και F-4, λόγω πιθανής εμπλοκής τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο συγκεκριμένος κλάδος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει πληγεί περισσότερο μετά τις αποστρατείες 213 χειριστών μαχητικών αεροσκαφών που ανακοινώθηκαν στις 27 Ιουλίου. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ο συνολικός αριθμός των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, με βάση τις μονάδες που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας ανέρχεται στους 675, κατανοούμε ότι έχει χάσει το ένα τρίτο (!) των πιλότων της. 

Όμως, εκτός από τους κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς, χειριστές μαχητικών, αποστρατεύθηκαν και 30 ανώτατοι αξιωματικοί της, μεταξύ των οποίων οι διοικητές επτά πτερύγων μάχης. 


Μία από τις γυναίκες πιλότους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: EPA / Stringer)

Επίσης, αποστρατεύθηκαν και 44 τεχνικοί αεροσκαφών, που είναι εξίσου πολύτιμοι με τους πιλότους. 

Οι αλλαγές οδηγούν την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε πλήρη στελεχιακή απίσχνανση, γιατί η πραγματική δύναμη κρούσης των πραξικοπηματιών ήταν οι πτέρυγες μάχης και οι πολεμικές μοίρες της πολεμικής αεροπορίας.

Η 4η Πτέρυγα Μάχης στο Ακιντζί της Άγκυρας, είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο από όλες από τις αποστρατείες αφού έχασε ακριβώς 110 αξιωματικούς. Η 2η Πτέρυγα Μάχης στο Τσίγλι της Σμύρνης έχασε 23 αξιωματικούς. 

Η 12η Διοίκηση Αεροπορικών Μεταφορών στην Καισάρεια έχασε 29 πιλότους. Η 8η Πτέρυγα Μάχης, στο Ντιγιαρμπακίρ, που παίζει σημαντικό ρόλο στους βομβαρδισμούς κατά του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, έχασε 8 πιλότους.

Οι αποστρατείες δημιουργούν πρόβλημα και στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε κάθε αεροσκάφος απαιτείται υπό κανονικές συνθήκες 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος. Αυτό σημαίνει ότι για τα 450 αεροσκάφη της –εκ των οποίων τα 300 είναι F-16 και F-4– η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να διαθέτει 675 εκπαιδευμένους πιλότους.

Με δεδομένο ότι οι 213 πιλότοι που αποστρατεύθηκαν υπηρετούσαν 150 αεροσκάφη προκύπτει ότι σε κάθε ένα F-16 και F-4, αντί για 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος, αντιστοιχεί πλέον ένας.