29 Ιούλιος 2016, 10:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2016, 10:50

10 περίεργα, κάποια αστεία, πράγματα γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

  • 10 περίεργα, κάποια αστεία, πράγματα γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία
    Στη σκιά της τουρκικής σημαίας... (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Λεπτομέρειες περί το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που προκαλούν εντύπωση για διαφορετικούς λόγους αλλά συχνά και γέλιο, έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Hürriyet, συντάσσοντας έναν δεκάλογο περίεργων πραγμάτων. Ποια είναι αυτά;

Πώς να σταματήσετε ένα τανκ
Οι τάσεις του Google (trends) έδειξαν ότι εκτοξεύτηκε την επαύριο του επιχειρούμενου πραξικοπήματος ο αριθμός των χρηστών που έψαχναν στη μηχανή αναζήτησης με τη φράση «πώς να σταματήσετε ένα τανκ». Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο που δείχνουν από το πώς είναι κατασκευασμένο ένα τανκς και ποιες είναι οι... αδυναμίες του μέχρι το πώς οι πολίτες προκάλεσαν ή κατέλαβαν τανκς. Όπως το παρακάτω...


Οι πραξικοπηματίες ψάχνουν το ξενοδοχείο του Ερντογάν
Αυτό κι αν είναι απίστευτο! Ομάδα στρατιωτικών που εστάλησαν στη Μαρμαρίδα για να σκοτώσουν τον Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, ρωτούσαν τους ντόπιους πού είναι το ξενοδοχείο όπου διέμενε. Φανταστείτε ενστόλους και πάνοπλους να σταματούν τον κόσμο και να ρωτούν... «Με συγχωρείτε, πού είναι το ξενοδοχείο Grand Yazıcı;»

Το τζίνι του Γκιουλέν
Μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο εκκεντρικός δήμαρχος Άγκυρας Μελίζ Γκιοκτσέκ ισχυρίστηκε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει «μαγέψει» τους οπαδούς του αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα τους με τη χρήση ενός... τζίνι. Για το λυχνάρι δεν μας είπε...
 
Τι έκανε ο Γκιουλέν στον στρατό
Σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2000, ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς είχε αποκαλύψει ότι ο Γκιουλέν υπηρέτησε στο στρατό στις διαβιβάσεις, υπό τον Ταλάτ Αϊντεμίρ, τον συνταγματάρχη που επιχείρησε δύο φορές πραξικόπημα τη δεκαετία του 1960. Μετά το πρώτο τού δόθηκε χάρη, μετά το δεύτερο εκτελέστηκε. Η πληροφορία περί τη θητεία του Γκιουλέν δεν είχε την αρμόζουσα προσοχή μέχρι την απόπειρα πραξικοπήματος.  

Θύματα της υπόθεσης «Βαριοπούλα» ήταν κατά των πραξικοπηματιών
Ένας στρατηγός και δύο συνταγματάρχες που είχαν φυλακιστεί για τρία χρόνια για τη «στημένη» υπόθεση Βαριοπούλα, γράφει η Hürriyet, έδωσαν μάχη με τους πραξικοπηματίες, όπως έγραψε η εφημερίδα Posta

Μυστηριώδη δολάρια
Μια περίεργη μέθοδο επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτών που πρόσκειντο στον Γκιουλέν αποκάλυψαν τουρκικά ΜΜΕ. Τα μέλη αναγνωρίζονταν μέσα από τους σειριακούς αριθμούς δολαρίων που άρχιζαν με F για τους υψηλόβαθμους γκιουλενικούς και με J και C για τους χαμηλόβαθμους κα τους επιχειρηματίες. Η κυβερνητική -πλέον- Zaman έγραψε μάλιστα ότι τα δολάρια διανέμονταν ως φυλαχτά «διότι φέρουν μασονικά σύμβολα και εικόνες των Πεφωτισμένων όπως το Μάτι της Πρόνοιας»!

Μετά το δημοσίευμα, πανικός προκλήθηκε σε κατοίκους του Ικονίου, όταν άγνωστοι άρχισαν να μοιράζουν φακέλους με δολάρια σε πιτσιρίκια ως βοήθεια.

Παρακαλώ περιμένετε... για έναν χρόνο
Διερωτάται η Hürriyet: Δεν είναι εντυπωσιακό ότι οι επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν, κρατήθηκαν όμηροι αλλά τελικά διασώθηκαν; Δεν είναι περίεργο ότι δεν εμποδίστηκαν τόσο καιρό άνθρωποι του Γκιουλέν να ανεβαίνουν στην ιεραρχία του στρατού; Είναι αλήθεια ότι σύμβουλοι και επιτελάρχες έπαιξαν ρόλο κομβικό στο επιχειρούμενο πραξικόπημα.


Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ

Το θέμα φωτίζει ένας απόστρατος στρατιωτικός εισαγγελέας, ο Αχμέτ Ζέκι Ουτσόκ, με βαθιά γνώση περί το κίνημα του Γκιουλέν στο στρατό. Μιλώντας στο Cnn Türk είπε ότι ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός, μεταξύ πολλών που είχαν θορυβηθεί από τη διείσδυση γκιουλενικών στις ένοπλες δυνάμεις, επιχειρούσε να προειδοποιήσει την ηγεσία του στρατού για τις κινήσεις τους ζητώντας μάλιστα ραντεβού με τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. Το αίτημά του δεν απαντήθηκε από τον σύμβουλο που το είχε παραλάβει για έναν ολόκληρο χρόνο γιατί, όπως γράφει η Hürriyet, όπως φάνηκε στην πορεία ήταν κι ο ίδιος γκιουλενικός.

Αντίο βιβλία...
Σκηνές της εποχής του μακαρθισμού διαδραματίζονται σε όλη τη χώρα αυτές τις μέρες με βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Γκιουλέν να πετιούνται σε κάδους αλλά και σε ποτάμια και στη θάλασσα. Ένα ιμάμης συνελήφθη να ρίχνει μια ολόκληρη στοίβα στην πυρά.  

Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, το σπίτι του Γκιουλέν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Χασάνκαλε του Ερζουρούμ θα μετατραπεί σε δημόσιο αποχωρητήριο!
 

Προσοχή στα άρβυλα!
Αρκετοί από τους συνεργάτες των πραξικοπηματιών που φορούσαν στρατιωτικά, δεν ήταν στρατιώτες. Τους είχαν δοθεί οι στολές από αξιωματικούς πιστούς στον Γκιουλέν. Πληροφορίες φέρουν τις υπηρεσίες που επιχειρούν να εντοπίσουν γκιουλενικούς, να μελετούν εξονυχιστικά κάθε φωτογραφία προκειμένου να βρουν εκείνους που φορούν μεν στρατιωτικά, όχι όμως και στρατιωτικά άρβυλα! Αυτά οι... φίλοι τους δεν μπόρεσαν να τους τα εξασφαλίσουν.


Συλληφθέντες στρατιώτες χωρίς τη στρατιωτική περιβολή... (φωτ.: EPA)

«Ο κόσμος θέλει τη θανατική ποινή»
Ουσιαστικά αυτό λέει ο Ερντογάν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του από την επαύριο του πραξικοπήματος και μετά. Ότι «ο λαός του» ζητά να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η θανατική ποινή για όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Και είναι αλήθεια ότι στο διαδίκτυο... τρελαμένοι Τούρκοι ανεβάζουν βίντεο στα οποία παραληρούν αξιώνοντας τη θανατική ποινή.