28 Ιούλιος 2016, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2016, 14:39

Γυαλιά-καρφιά τα έκαναν στην πρυτανεία του ΑΠΘ

  • Γυαλιά-καρφιά τα έκαναν στην πρυτανεία του ΑΠΘ
    (Φωτ.: thestival.gr)

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους 74 συλληφθέντες συντρόφους τους, οι οποίοι οδηγούνται σταδιακά από τις 12.00 και μετά, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να δικαστούν για κατάληψη δημόσιας περιουσίας, πραγματοποιούν από το πρωί περίπου 70-80 αντιεξουσιαστές. Τα 74 άτομα –64 αλλοδαποί και δέκα Έλληνες– συνελήφθησαν μετά τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας σε τρία υπό κατάληψη κτήρια της Θεσσαλονίκης –«Μανδαλίδειο», ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» και μία πολυκατοικία στην οδό Καρόλου Ντηλ.

Οι αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11:30 έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία.

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τελούν για δεύτερη μέρα υπό κατάληψη από ομάδα 30-40 αντιεξουσιαστών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους συλληφθέντες συντρόφους τους.

Γύρω στις 12:00, δια μέσω της Εγνατίας, κατευθύνθηκαν προς το δικαστικό μέγαρο, ωστόσο, στην περιοχή της οδού Κολόμβου συνάντησαν ελεγκτές του ΟΑΣΘ, από τους οποίους με τη βία απέσπασαν τα διακριτικά καρτελάκια που φορούσαν στο λαιμό τους και έσπασαν ένα μηχάνημα κοπής προστίμων.


(Φωτ.: thestival.gr)

Λίγο αργότερα έφτασαν στο δικαστικό μέγαρο, όπου περιμένουν να μάθουν την απόφαση των δικαστών για τους 74 συλληφθέντες και φωνάζοντας διάφορα συνθήματα.

Καταστροφές στο ΑΠΘ
Γυαλιά-καρφιά τα έκανε, λίγο πριν από τις 13:00, ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τελετή ορκωμοσίας πτυχιούχων.


(Φωτ.: thestival.gr)

Οι κουκουλοφόροι μπήκαν με άγριες διαθέσεις στο ισόγειο του κτηρίου και κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης παραμονής τους έσπασαν τζάμια, κατέστρεψαν ΑΤΜ και πυροσβεστήρες και έριξαν μπογιές στους τοίχους. Την ώρα της επίθεσης επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, αφού βρίσκονταν εκατοντάδες άτομα στο χώρο για την τελετή της ορκωμοσίας.

Το ένα από τα τρία κτήρια που είχαν καταλάβει οι αντιεξουσιαστές και εκκενώθηκαν από την αστυνομία, το «Μανδαλίδειο» είναι ιδιοκτησίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: thestival.gr