28 Ιούλιος 2016, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2016, 13:33

Έρχεται απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους κλειστούς χώρους

  • ΗΠΑ: Τρίτος θάνατος από πνευμονική νόσο που αποδίδεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Sebastien Nogier)

Νέες ρυθμίσεις για το κάπνισμα, πολύ πιο αυστηρές από αυτές που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή οδηγία, φέρνει το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου καταστρατηγείται η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, και προαναγγέλλει μέτρα που θα βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο.

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το Σεπτέμβριο.

«Χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση», υπογραμμίζει ο υπουργός και τονίζει ότι αυτό σημαίνει ενεργά ιατρεία καπνίσματος στο ΕΣΥ αλλά και αποζημίωση από τα Ταμεία των φαρμάκων διακοπής καπνίσματος που θεωρήθηκαν life style και βγήκαν από τις λίστες.

Στις ρυθμίσεις που θα φέρει το υπουργείο Υγείας αναμένεται να περιλαμβάνεται και η απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους κλειστούς χώρους. «Υπάρχει μια ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο –επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς– συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη, και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά», εξηγεί ο Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επειδή δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για τη μη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, «αποφασίσαμε να προτάξουμε την υγεία γι’ αυτό επιμένουμε σε αυτή την ενδεχομένως αυστηρή εκδοχή των διατάξεων».

Αν και οι εισηγήσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας είναι να μπουν «φόροι αμαρτίας» σε προϊόντα όπως τσιγάρα, ποτά και λιπαρά τρόφιμα, το υπουργείο Υγείας προς το παρόν δεν σκέφτεται να αυξήσει υπερβολικά την τιμή των τσιγάρων.