28 Ιούλιος 2016, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2016, 11:52

Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος δράστης της σφαγής στη Νορμανδία

  • Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος δράστης της σφαγής στη Νορμανδία
    Λίγα λουλούδια έξω από την εκκλησία στη Ρουέν της Νορμανδίας (φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

Ένας νέος 19 ετών, γεννημένος στη Γαλλία και καταγεγραμμένος από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για ριζοσπαστικοποίηση, είναι ο δεύτερος δράστης της σφαγής του ιερέα στη Νορμανδία.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν.

Η κοινή γνώμη στη Γαλλία, μετά το αρχικό σοκ από τη νέα επίθεση, στρέφει τα βέλη της κατά των γαλλικών Αρχών. Οι υπηρεσίες Πληροφοριών φέρονται να γνώριζαν για τον 19χρονο από τις 29 Ιουνίου, όταν είχε προσπαθήσει να περάσει στη Συρία μέσω Τουρκίας, ενώ ο πρώτος δράστης της επίθεσης, ο 18χρονος Αντέλ Κερμίς, τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι μετά την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο.

Ο δεύτερος δράστης μοιάζει επίσης με έναν ύποπτο που αναζητούσαν οι αρχές από τις 22 Ιουλίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την επίθεση. Η Μονάδα Συντονισμού Αντιτρομοκρατικής Δράσης (Uclat) είχε ειδοποιηθεί από ξένη μυστική υπηρεσία για έναν άνδρα, άγνωστης ταυτότητας, «που είναι έτοιμος να πάρει μέρος σε επίθεση στο γαλλικό έδαφος».

Η πληροφορία συνοδευόταν από φωτογραφία ενός νεαρού με τα χαρακτηριστικά του Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν.

Οι δράστες εισέβαλαν στην εκκλησία κοντά στη Ρουέν και ανάγκασαν τον 86χρονο ιερέα Ζακ Χάμελ να γονατίσει προτού του κόψουν το λαιμό και βιντεοσκοπήσουν την πράξη τους. Και οι δύο έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. 

Την ευθύνη για τη σφαγή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο τζιχαντιστικό «πρακτορείο» ειδήσεων Amaq οι νεαροί εμφανίζονται να ορκίζονται πίστη στον  ηγέτη της οργάνωσης.