28 Ιούλιος 2016, 08:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2016, 09:56

Χρυσό, μετρητά, ΙΧ κατασχέθηκαν στα τελωνεία το 3μηνο Απριλίου-Ιουνίου

  • Χρυσό, μετρητά, ΙΧ κατασχέθηκαν στα τελωνεία το 3μηνο Απριλίου-Ιουνίου
    Τελωνείο Κήπων (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λαθραία τσιγάρα, κοσμήματα, ναρκωτικά, ΙΧ αλλά και ρευστά διαθέσιμα συγκαταλέγονται μεταξύ των κατασχεθέντων από τις τελωνειακές αρχές, κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2016. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για τις κατασχέσεις που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας.

Ενδεικτικά, μερικές από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο είναι οι εξής:

  • Το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών, με τη συνδρομή των σκύλων ανιχνευτών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και κατέσχεσε 22.911 γραμμάρια ινδική κάνναβη σε δύο ταχυδρομικά δέματα..
  • Το Τελωνείο Κήπων, σε έλεγχο επιβατών επιβατικού αυτοκινήτου εισερχόμενου στη χώρα, εντόπισε επιμελώς κρυμμένα χρυσά κοσμήματα, 22 και 14 καρατίων, συνολικού βάρους 2.512 γραμμαρίων.
  • Το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ, προέβη σε κατασχέσεις συνολικά εννέα εμπορευματοκιβωτίων με 103.080.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 19.183.982 ευρώ. Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται.
  • Σε ελέγχους που διενήργησαν τα Τελωνεία Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2.375.248 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα καταβλητέο, ανέρχεται σε 608.062 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες Αρχές η έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.