27 Ιούλιος 2016, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2016, 18:13

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

  • «Ανοίγει» το επάγγελμα του φαρμακοποιού – Τι προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 «ανοίγει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στους Δήμους όλης της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Οι δικαιούχοι με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού αποκτούν πρόσβαση σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις υπηρεσίες του ΕΣΥ αλλά και σε δωρεάν φάρμακα απευθείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο δωρεάν φάρμακα δικαιούνται:

  1.  Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ κατ’ άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας.
  2.  Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες χρόνια πασχόντων, των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/ την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).
  3. Επίσης, άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (περιλαμβάνονται όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4) εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για κατ’ άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Ταυτόχρονα όμως ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των αιτούντων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Επιπλέον το συνολικό ύψος των καταθέσεων του αιτούντος ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αντίστοιχου ορίου εισοδήματος.

Απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμάκων δεν μπορεί να εκδοθεί σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος. Δωρεάν φάρμακα χωρίς εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια δικαιούνται οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.ά.