27 Ιούλιος 2016, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2016, 16:12

Τσίπρας: 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους

  • Τσίπρας: 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Τους επτά κυβερνητικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, αλλά και μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι οι παραβάσεις που θα γίνουν είναι στο πλαίσιο της μεγάλης μάχης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικούς κράτους.

Υγεία 
Ο πρώτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου αφορά την αναβάθμιση της υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ ο κάθε ασφαλισμένος, ή ανασφάλιστος, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες οποιασδήποτε δομής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και επαρκώς στελεχωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. «Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κοινωνική Ασφάλιση 
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την κοινωνική ασφάλιση. «Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε την επανεκκίνηση της καταβολής του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Προστασία των κοινωνικά αδύναμων 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. «Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη», συμπλήρωσε. Είπε ακόμα ότι με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση περίπου 90.000 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα και 58.000 νοικοκυριά σε δωρεάν νερό.

Προστασία της εργασίας
Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. «Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός. Στόχος της κυβέρνησης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ.

Αντιμετώπιση της ανεργίας 
Πέμπτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στεγαστική πολιτική 
Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παιδεία
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης, και ότι από το Σεπτέμβριο θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα όλα τα παιδιά των προσφύγων. Παράλληλα, θα διευρυνθεί το υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής εξήγγειλε και δέσμη μέτρων, που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, για τις επιπτώσεις από την κατάργηση του ΕΚΑΣ:

  • Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
  • Απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για όσους χάνουν από 30 ευρώ και πάνω.
  • Ένταξη στην Κάρτα Αλληλεγγύης για όσους χάνουν από 110 ευρώ και πάνω.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.