27 Ιούλιος 2016, 21:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2016, 22:14

Τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη τίμησαν οι Έλληνες του Κιέβου (φωτο)

  • Τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη τίμησαν οι Έλληνες του Κιέβου (φωτο)
    Το μνημείο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη στο Κίεβο
  • Τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη τίμησαν οι Έλληνες του Κιέβου (φωτο)
    Στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη ήταν παρόντες πολλοί από τους Έλληνες του Κιέβου
  • Τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη τίμησαν οι Έλληνες του Κιέβου (φωτο)
    Οι Έλληνες του Κιέβου δίνουν το παρών σε κάθε εκδήλωση για τον ελληνισμό

Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη τελέστηκε στα μέσα Ιουλίου στον ιερό ναό Τραπέζνι της περιοχής Πετσέρκα Λαύρα στο Κίεβο της Ουκρανίας. Αφορμή ήταν τα 200 χρόνια από το θάνατο του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας. Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης έζησε από το 1807 μέχρι το 1816 στο Κίεβο, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Ετάφη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία ωστόσο έχει καταστραφεί.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Παντελή Μπούμπουρα, και τον Σύλλογο Ελλήνων Κιέβου «Κωνσταντίνος Υψηλάντης».

Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον εφημέριο της Πετσέρκα Λαύρας του Κιέβου επίσκοπο Παύλο, ενώ προηγήθηκε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται κι αυτό στην ίδια περιοχή.


Αναστάσιος Γκόλνας, Παντελής Μπούμπουρας, Αλέξανδρος Οικονόμου

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Παντελής Μπούμπουρας αναφέρθηκε στο ρόλο του του Κωνσταντίνου Υψηλάντη στην ελληνική Ιστορία αλλά και την σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στην εποχή μας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουκρανία, ο αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Γκόλνας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, και ο εμπορικός σύμβουλος της Πρεσβείας Αλέξανδρος Οικονόμου. Στεφάνι κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιέβου «Κωνσταντίνος Υψηλάντης» Νικολάι Κορέτσκι καθώς και άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Κιέβου.