27 Ιούλιος 2016, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2016, 17:21

Τις μέγιστες ποινές προτείνει η εισαγγελέας για το Noor1

  • Τις μέγιστες ποινές προτείνει η εισαγγελέας για το Noor1
    Το δεξαμενόπλοιο Noor1 μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος (φωτ.: STR)

Πρόταση-καταπέλτης από την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1, τον Ιούνιο του 2014.

Η εισαγγελική λειτουργός προτείνει τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους κατηγορούμενους, και απορρίπτει όλα τα αιτήματα για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Για τον 42χρονο εφοπλιστή, ο οποίος φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη μεταφορά της ηρωίνης και έχει κριθεί ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης των ναρκωτικών, προτάθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια, και η επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ.

Στον ναυλομεσίτη, ή «κάπτεν Τζορτζ», που είχε κριθεί και αυτός ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης ναρκωτικών, προτάθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια, και η επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις άνδρες τουρκικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, προτάθηκε για τους τρεις η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια και η επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ στον καθένα, και στον τέταρτο 12 χρόνια με την κατηγορία της απλής συνέργειας στη μεταφορά.

Για έναν Ιρανό, που θεωρείται ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης, και ο οποίος έχει καταδικαστεί για άμεση συνέργεια στη διαμετακόμιση και για απλή συνέργεια στη μεταφορά, προτάθηκε η ποινή των 20 χρόνων με πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές θα ανακοινωθεί την Τρίτη 2 Αυγούστου.

Σε δύο άτομα, που φέρονται ως συνεργάτες του 42χρονου εφοπλιστή, προτάθηκε για τον έναν η ποινή των 12 χρόνων με απλή συνέργεια, και για τον άλλον η ποινή των 20 ετών για μεταφορά κατ’ εξακολούθηση. Για τους καταδικασθέντες για απλή συνέργεια τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, που φέρονται να συνδέονται με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου, η εισαγγελέας πρότεινε την ποινή της φυλάκισης 12 ετών.

Επίσης, ο Τούρκος οδηγός της νταλίκας που είχε συλληφθεί στο λιμάνι του Πειραιά και κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αντιμετωπίζει την ποινή των 10 χρόνων.