28 Ιούλιος 2016, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2016, 10:51

Οργανωμένο ταξίδι στον Πόντο τον Αύγουστο με οδηγό την αγάπη και τη γνώση

  • Οργανωμένο ταξίδι στον Πόντο τον Αύγουστο με οδηγό την αγάπη και τη γνώση
    Αμάσεια μαγική... Από το περσινό ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα

Αμάσεια, Σινώπη, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Ακ Νταγ Ματέν, Νικόπολη, Τραπεζούντα, Καρς, Σάντα, Κρώμνη, Ίμερα, Σταυρίν, Αργυρούπολη, Σαφράνμπολη... Και μόνον αρθρώνοντας τις ονομασίες των τόπων της αλησμόνητης πατρίδας συγκινείσαι. Πόσο μάλλον αν έχεις την ευκαιρία να τις επισκεφτείς και μάλιστα με ένα οργανωμένο ταξίδι που μόνον Πόντιοι μπορούν να διοργανώσουν γνωρίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο.

Ένα τέτοιο ταξίδι, που θα φέρει τους τυχερούς στην πατρώα γη του Πόντου, διοργανώνει από 10 μέχρι 18 Αυγούστου 2016 το ταξιδιωτικό γραφείο «Τραπεζούς».

Έχοντας εμπειρία τέτοιων ταξιδιών, η ψυχή του πρακτορείου, Πόντιος και «παλιός» γνώστης της γης του Πόντου από τη δημοσιογραφική του θητεία Φωκίων Φουντουκίδης, ανέδειξε μιλώντας στο pontos-news.gr το γιατί αξίζει να κάνει κανείς αυτό το ταξίδι με το «Τραπεζούς».

«Ιδρύσαμε το ταξιδιωτικό γραφείο Τραπεζούς με σκοπό να γνωρίσουμε κάθε γωνιά του αλησμόνητου Πόντου και να βοηθήσουμε τους επισκέπτες να βρουν τα ίχνη των προγόνων τους. Αξιοποιούμε και την παραμικρή γνώση που υπάρχει ακόμη και για το πιο απομακρυσμένο χωριό του Πόντου. Έχουμε επιστρατεύσει για τον λόγο αυτό τους πλέον έμπειρους γνώστες της ποντιακής ιστορίας και γεωγραφίας, ώστε να ικανοποιούμε τη δίψα για γνώση του Πόντου ακόμη και του πιο απαιτητικού ταξιδευτή.


Το προσκύνημα στην ανακαινισμένη Παναγία τη Γαράσαρη αποτελεί μοναδική εμπειρία

»Για παράδειγμα για την περιοχή Νικόπολης μάς βοηθά ο καλύτερος γνώστης της περιοχής και της ιστορίας της, Νίκος Πετρίδης, ο οποίος στην επίσκεψή μας εκεί βοήθησε τους επισκέπτες να βρουν το χωριό του παππού τους, ακόμη και το σπίτι τους, και τους έδωσε πληθώρα στοιχείων για τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, τα περιουσιακά τους στοιχεία και πολλές ακόμη πληροφορίες τις περισσότερες των οποίων γνώριζε από μνήμης!

»Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο Πετρίδης οδήγησε ταξιδιώτες στο σπίτι των προγόνων τους και μόνο με το επίθετό τους!»

Είναι απολύτως αληθές αυτό, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει το pontos-news.gr που έκανε ανάλογο προσκύνημα πέρυσι το καλοκαίρι και έζησε συγκλονιστικές στιγμές όταν οι Νικοπολίτες απόγονοι εκείνων που κάποτε ζούσαν εκεί, εντόπισαν τα σπιτικά των παππούδων και των πατεράδων τους.


Δειλινό στα μέρη του Ευξείνου Πόντου...

«Ο Πόντος είναι μία από τις πιο φιλόξενες γωνιές του πλανήτη, κατοικείται από αδελφούς με εμάς, που μας υποδέχονται με μεγάλη αγάπη. Είναι ιδανικός τόπος για ταξίδια, τόσο για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά όσο και για την ιστορική και συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει για μας. Αλλά και για την αξεπέραστη φιλοξενία των ντόπιων» μας λέει ο Φωκίων Φουντουκίδης.

«Η συγκίνηση μας είναι μεγάλη καθώς βρισκόμαστε στα ευλογημένα χώματα όπου περπάτησαν οι πρόγονοί μας».

Το γιατί είναι σχεδόν αυτονόητο αλλά όταν περιγράφεται από ανθρώπους που το έχουν ζήσει, η επιθυμία να βιωθεί γίνεται μεγαλύτερη. Λέει ο Φ. Φουντουκίδης: «Πολλοί ντόπιοι Τραπεζούντιοι ομιλούν την ποντιακή και δεν έχουμε πρόβλημα συνεννόησης, μας θεωρούν αδελφούς, τραγουδούν τα ίδια τραγούδια με εμάς, ακούνε και τη γλυκόλαλη λύρα και χορεύουν τους αθάνατους ποντιακούς χορούς. Στήνουν αυθόρμητα αυτοσχέδιους χορούς για να μας υποδεχθούν στα χωριά του Πόντου. Αυτό δεν το συναντάμε σε κανένα μέρος του κόσμου».


Μια από τις πολλές στιγμές ανταμώματος με τους ντόπιους... (Τάμζαρα)

Πώς όμως μπορεί κανείς να ξεπεράσει πιθανή ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη γείτονα σε μια τέτοια... περίεργη περίοδο; «Στον Πόντο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ τίποτε, είναι ένα από τα πιο ήσυχα μέρη του κόσμου με φιλόξενους κατοίκους», μας λέει ο Φ. Φουντουκίδης. «Επικοινωνήσαμε με φίλους που ζουν στην Τραπεζούντα και τη γύρω περιοχή.

»Μας διαβεβαιώνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ ήσυχα στον Πόντο και επικρατεί απόλυτη ηρεμία».

Όλες τις πληροφορίες για το ταξίδι, στο οποίο πρέπει να δηλώσετε άμεσα συμμετοχή γιατί η πραγματοποίησή του πλησιάζει, μπορείτε να βρείτε εδώ.