27 Ιούλιος 2016, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2016, 15:44

Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για την ελληνοφωνία

  • Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για την ελληνοφωνία
    Παλαιό βιβλίο με κείμενα του Ωριγένη από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια... Το ταξίδι της ελληνικής γλώσσας (φωτ. αρχείου: EPA)

Ιδιαίτερη θέση στις σχεδιαζόμενες δράσεις για την ελληνοφωνία παγκοσμίως θα έχει η Κύπρος, υποσχέθηκε χθες από τη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Γιάννης Αμανατίδης μίλησε κατά την εναρκτήρια τελετή της 26ης Συνεδρίας Αποδήμων Κυπρίων.

Ο νόμος για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» πρόκειται σύντομα να ψηφιστεί.

Ο Γ. Αμανατίδης δήλωσε επίσης από την Κύπρο ότι το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και του ρόλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδος για την τελική διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου νόμου που θα αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε τρίτες χώρες. «Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι να ανταποκριθούμε στις ειδικές συνθήκες και ανάγκες της συνεργασίας μας με την Κύπρο, στον ευαίσθητο αυτό τομέα» σημείωσε. Τέλος δήλωσε ότι ένας σπουδαίος στόχος που εξυπηρετείται από την ενεργοποίηση του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, είναι η σύσταση ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα.