27 Ιούλιος 2016, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2016, 11:42

Πόσο ψήλωσαν οι Έλληνες σε έναν αιώνα

  • Πόσο ψήλωσαν οι Έλληνες σε έναν αιώνα
    (Φωτ. Αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Οι Έλληνες ψήλωσαν περισσότερο από 11 εκατοστά μέσα σε έναν αιώνα, υπολογίζει διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Imperial College London. Η ερευνητική ομάδα καταγράφει ότι το 1914 ο μέσος άνδρας στην Ελλάδα είχε ύψος 162,5 εκατοστά και η χώρα βρισκόταν στην 88η θέση της σχετικής κατάταξης. Σήμερα, έχει ύψος 177,3 εκατοστά και βρίσκεται πλέον στην 35η θέση της λίστας.

Ακόμα πιο θεαματική ήταν η βελτίωση των επιδόσεων για τις Ελληνίδες. Πριν από έναν αιώνα, η μέση γυναίκα στην Ελλάδα είχε ύψος 150,6 εκατοστά και βρισκόταν στην 118η θέση. Σήμερα, έχει ψηλώσει στα 164,9 εκατοστά και κατατάσσεται πλέον την 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία, οι Έλληνες απέχουν αρκετά από την πρώτη θέση του πίνακα, όπου βρίσκονται οι Ολλανδοί. Οι άνδρες είναι οι ψηλότεροι του κόσμου με ανάστημα 183 εκατοστά, ενώ οι γυναίκες, με ύψος 169 εκατοστά, έρχονται δεύτερες μετά τις γυναίκες της Λετονίας, που έχουν εκτιναχθεί στα 170 εκατοστά και απολαμβάνουν την πρώτη θέση.

Την πρώτη τετράδα στους άνδρες συμπληρώνουν Βέλγιο, Εσθονία και Λετονία και αντίστοιχα στις γυναίκες, στην τρίτη και τέταρτη θέση είναι οι Εσθονές και οι Τσέχες.

Στον αντίποδα, οι κοντύτεροι άνδρες του κόσμου βρίσκονται στο Ανατολικό Τιμόρ με ύψος 160 εκατοστά, ενώ οι κοντύτερες γυναίκες είναι αυτές της Γουατεμάλας με ύψος 150 εκατοστά. Για την έρευνα εργάστηκαν εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Συνεργάστηκαν προκειμένου να καταγράψουν τις τάσεις αυξομείωσης του ανθρώπινου αναστήματος σε 187 χώρες τον τελευταίο αιώνα. Δείτε εδώ αναλυτικά τον πίνακα κατάταξης.