26 Ιούλιος 2016, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2016, 19:19

Συγκλόνισε παράσταση Ποντίων αφιερωμένη στον πατέρα, στο Λαύριο Αττικής (φωτο, βίντεο)

 • Συγκλόνισε παράσταση Ποντίων αφιερωμένη στον πατέρα, στο Λαύριο Αττικής (φωτο, βίντεο)
  Ο πατέρας έν παιδία τη σπιτί μου το στουλάρ'
 • Συγκλόνισε παράσταση Ποντίων αφιερωμένη στον πατέρα, στο Λαύριο Αττικής (φωτο, βίντεο)
  Με το βλέμμα σε έναν πατέρα
 • Συγκλόνισε παράσταση Ποντίων αφιερωμένη στον πατέρα, στο Λαύριο Αττικής (φωτο, βίντεο)
  Κατάμεστος ο χώρος της ΑΚΕΛ στο Λαύριο
 • Συγκλόνισε παράσταση Ποντίων αφιερωμένη στον πατέρα, στο Λαύριο Αττικής (φωτο, βίντεο)
  Σε υμνούμε πατέρα. Για τεσέν χορεύο'με

«Πατέρας, έννοια ισχυρή κι ευαίσθητη συνάμα, ουσία ανέσπερη και αξεπέραστη. Πατέρας, λέξη ιερή κι ευλογημένη, λέξη θεμέλια και στερεωμένη». Με τα πρώτα λόγια της αφηγήτριας Άννας Καλαϊτζόγλου και μόνον που ακούστηκε η λέξη «πατέρας» ο κόσμος αιχμαλωτίστηκε αναλογιζόμενος την υπόσταση ενός γονιού που τείνει να παραμελείται απέναντι στην σπουδαία φυσιογνωμία της μάνας.

«Πατέρας, ο κύρης της καρδιάς και της ψυχής ο στύλος» ήταν ο εύγλωττος τίτλος της εκδήλωσης.

Σε μια προσφυγική και εργατική μεριά της Αττικής, στο Λαύριο, και συγκεκριμένα στον κατάμεστο χώρο της ΑΚΕΛ (Ανώνυμος Κεραμική Εταιρεία Λαυρίου), έγινε το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 μια από τις συγκλονιστικότερες εκδηλώσεις που έχει ζήσει η περιοχή, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης».

Το αφιέρωμα στον πατέρα υλοποιήθηκε σε μια ιδέα της χοροδιδασκάλου του Συλλόγου Σεβαστής Τιλαβερίδη-Βαρυθυμιάδη, σε σκηνοθεσία Ηλία Υφαντίδη.

Μετά την εκδήλωση για τη μητέρα, που είχε παρουσιαστεί στο Λαύριο, σειρά είχε ο ύμνος στον πατέρα. Αυτό το σύμβολο δύναμης, παλικαριάς και προσφοράς στην κοινωνία.

Ζήσαμε ένα μουσικοχορευτικό-αφηγηματικό δρώμενο που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο· δέος και ρίγος διαπερνούσε τους θεατές καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τα κείμενα και τα τραγούδια διαδέχονταν οι χοροί από τα τρία χορευτικά τμήματα του λαυρεωτικού συλλόγου, υπό τη χοροδιδασκαλία της Σεβαστής Τιλαβερίδη-Βαρυθυμιάδη.

Τα κείμενα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία της παράστασης που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Ταξίδια ψυχής στη Λαυρωτική Γη», είχε ο Ηλίας Υφαντίδης, ο οποίος επίσης έπαιξε λύρα και τραγούδησε. Αφηγήτριες ήταν η Άννα Καλαϊτζόγλου και η Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου. Λύρα έπαιξε ο Νίκος Πετρίδης με τους μαθητές του, νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης και τραγούδησε ο Μίλτος Κυριλλίδης.


Ο Ηλίας Υφαντίδης, μουσικοί και χορευτές επί σκηνής

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων και πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε το μέλος του Συλλόγου Νίκος Βαρυθυμιάδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, τοπικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις