26 Ιούλιος 2016, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2016, 17:26

Απεβίωσε ο Ιγκόρ Λέλι, απόγονος ηρώων του ελληνικού χωριού Λάκοι της Κριμαίας

  • Απεβίωσε ο Ιγκόρ Λέλι, απόγονος ηρώων του ελληνικού χωριού Λάκοι της Κριμαίας
    Ο Ίγκορ Λέλι (δεύτερος από αριστερά) στην επιμνημόσυνη δέηση για τους αδικοχαμένους κατοίκους του ελληνικού χωριού Λάκοι (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου σε ηλικία μόλις 49 ετών ο Έλληνας Ίγκορ Λέλι, ένας από τους ελάχιστους απογόνους διασωθέντων κατοίκων του ελληνικού χωριού Λάκοι της Κριμαίας, που μαζικά εκτελέστηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους Τατάρους την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κηδεία του έγινε στις 24 Ιουλίου, οπότε μεταφέρθηκε από τη Συμφερόπολη στο ελληνικό χωριό η σορός για να ταφεί και να αναπαυθεί μαζί με τους προγόνους του, οι οποίοι υπήρξαν το σύμβολο της αντίστασης των Ελλήνων του βόρειου τμήματος του Ευξείνου Πόντου.

Σκοπός της ζωής του ήταν πάντα η διαιώνιση της μνήμης των ηρώων-κατοίκων του ελληνικού χωριού Λάκοι.

Μπορεί να έχασε τη ζωή του πρόωρα, όμως είναι γνωστό πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει ζωντανό το χωριό των προγόνων του. Στις αρχές Μαΐου, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη έγινε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αποστόλου Λουκά και το στήσιμο ενός οβελίσκου, πάνω στον οποίο χαράχτηκαν τα ονόματα των αδικοχαμένων ηρώων του χωριού.

Παρόντες στην παρουσίαση του ναού και του οβελίσκου ήταν οι εκπρόσωποι της νεολαίας των ελληνικών συλλόγων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Φάρος της Κριμαίας», οι οποίοι τίμησαν με επιμνημόσυνη δέηση τον ηρωισμό των κατοίκων του χωριού.


(Φωτ.: Σάντρο Κιριάκ)

Το δικό του συγκινητικό μήνυμα και τα συλλυπητήριά του έστειλε και ο Ιβάν Σαββίδης προς την οικογένεια του Ίγκορ Λέλι:

Όλη η ζωή του Ίγκορ Λέλι ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού. Έλαβε ενεργά μέρος στη αναβίωση του ελληνικού χωριού Λάκοι της Κριμαίας. Ο θάνατός του είναι μια αναντικατάστατη απώλεια για όλους εκείνους που για πολλά χρόνια συνεργάστηκαν με αυτόν τον αξιόλογο άνθρωπο· έναν άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ευημερίας της Κριμαίας.

Η φωτεινή μνήμη του Ίγκορ Λέλι θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων.

Εκ μέρους της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του για τον αδόκητο χαμό του Ίγκορ Λέλι.

Ο Πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης