26 Ιούλιος 2016, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2016, 16:26

Τρόμος στη Γαλλία: Νεκρός ιερέας σε επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία

Στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δύο άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρι εισέβαλαν στην καθολική εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στα περίχωρα της Ρουέν στη Νορμανδία. Οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους δύο μοναχές, δύο πιστούς και τον ιερέα, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι δράστες έκοψαν το λαιμό του ιερέα με μαχαίρι, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν όμηρο σοβαρά τραυματισμένο «μεταξύ ζωής και θανάτου». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως οι δράστες σκοτώθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση που έθεσε τέλος στην ομηρία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Αστυνομία ενημερώθηκε από ένα μέλος του εκκλησιάσματος που κατάφερε να διαφύγει. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι οι ένοπλοι μπήκαν στο ναό από την πίσω πόρτα, κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας.


(Φωτ.: EPA / Alice Patalacci)

Την έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία, ενώ στη Νορμανδία αποφάσισαν να μεταβούν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. «Είναι δύο τρομοκράτες που δήλωσαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τον τόπο της επίθεσης. «Αυτοί που επλήγησαν είναι οι καθολικοί, αλλά επίσης αυτό αφορά τους Γάλλους στο σύνολό τους», ανέφερε, και κάλεσε όλους να ενωθούν απέναντι στην τρoμοκρατία και να συγκροτήσουν «ένα μέτωπο που κανείς να μην μπορεί να διαρρήξει».

Δύο «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν την επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας, μετέδωσε το «πρακτορείο» ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Στη Γαλλία, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, υπάρχει διάχυτος ο φόβος για μια επίθεση σε χώρους χριστιανικής λατρείας. Τον Απρίλιο του 2015, ένας 24χρονος φοιτητής Αλγερινής καταγωγής συνελήφθη προτού θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επίθεσης κατά της καθολικής εκκλησίας στο Βιλζουίφ, στα παρισινά περίχωρα.