26 Ιούλιος 2016, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2016, 14:52

Παρχαρίδης: Και με την τροποποίηση του καταστατικού η ΠΟΕ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη

  • Παρχαρίδης: Και με την τροποποίηση του καταστατικού η ΠΟΕ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτ. Μπαρμπαρούσης)

Την αισιοδοξία του ότι θα βγει «άσπρος καπνός» με τη λήξη του έκτακτου συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) και θα περάσει χωρίς προβλήματα η τροποποίηση του καταστατικού, εξέφρασε μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, Γιώργος Παρχαρίδης.

Προϋπόθεση για αίσιο τέλος είναι να υπάρξει κατανόηση, να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να μείνουν στην άκρη οι όποιες καχυποψίες, είπε.

Το καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ, πρόσθεσε, έχει κάποιες ατέλειες και γι' αυτό κρίνεται απαραίτητη η τροποποίησή του. Βασικοί στόχοι είναι ο ποντιακός ελληνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο να χωριστεί σε πέντε περιφέρειες (Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, ανατολικές χώρες πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Ελλάδα), αλλά και να μειωθεί η εκπροσώπηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) στο Σώμα των Εκλεκτόρων και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Γιώργο Παρχαρίδη, η ΠΟΕ είναι σύμφωνη στον περιορισμό της δύναμής της, αποκλείει ωστόσο οποιοδήποτε ενδεχόμενο ίσης εκπροσώπησης με τις άλλες ομοσπονδίες.

«Διετέλεσα επί δέκα χρόνια πρόεδρος της ΠΟΕ, η οποία έχει σήμερα παντοδυναμία στη ΔΙΣΥΠΕ και προς τιμήν της συμφωνεί να ελαττωθεί η δύναμή της. Σε καμία περίπτωση όμως η δύναμη της ΠΟΕ δεν πρέπει να καταποντιστεί, να εξευτελιστεί και να περιοριστεί βάναυσα. Δεν μπορεί να είναι ίδια η εκπροσώπηση της ΠΟΕ με τις άλλες ομοσπονδίες, διότι αποτελεί μία αυτοκρατορία, με ένα τεράστιο και σημαντικό έργο και με 450 σωματεία-μέλη της.

»Ναι στη δημοκρατικότερη εκπροσώπηση, στην αξιοκρατία και στη δικαιοσύνη. Να υπάρχει πάλι πλειοψηφία της ΠΟΕ αλλά όχι τόσο μεγάλη. Στην προκειμένη περίπτωση απόλυτη ισορροπία δυνάμεων δεν μπορεί να υπάρξει, διότι τότε δεν θα έχουμε δημοκρατία. Μόνο συμφέρον πρέπει να είναι αυτό του ποντιακού ελληνισμού και όχι οποιοδήποτε άλλο κακώς νοούμενο», δήλωσε ο Γιώργος Παρχαρίδης.

Συνάντηση προέδρων
Το έκτακτο παγκόσμιο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ, με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 12:00, στην αίθουσα «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Πανοράματος, την οποία παραχώρησε δωρεάν η δημοτική αρχή Πυλαίας-Χορτιάτη.

Έξι μέρες νωρίτερα, την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 12:00, στο ξενοδοχείο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση προέδρων των ομοσπονδιών, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την τροποποίηση του καταστατικού, να καταθέσουν οι ομοσπονδίες τις θέσεις τους για το ζήτημα και να συζητηθούν κάποιες λεπτομέρειες.

Στη συνάντηση των προέδρων θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, ο γενικός γραμματέας του οργάνου, Γιάννης Αντωνιάδης, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών που δεν συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) και ένα ακόμα μέλος από κάθε ομοσπονδία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης