26 Ιούλιος 2016, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2016, 14:07

Νέα αίγλη για την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης

  • Νέα αίγλη για την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης
    Η βιβλιοθήκη προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών και βιβλιοφίλων
  • Νέα αίγλη για την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης
    Στον ισόγειο χώρο φυλάσσονται τα σπάνια χειρόγραφα της βιβλιοθήκης
  • Νέα αίγλη για την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης
    Το σύστημα ασφαλείας των παλαιών χειρογράφων είναι ειδικά εκσυγχρονισμένο για την προστασία τους

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη εν λειτουργία βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης , η δημόσια βιβλιοθήκη Βαγιαζίτ, ανανεώθηκε και ξαναζωντάνεψε. Το αρχιτεκτονικό άγγιγμα του γραφείου Tabanlioglu Architects δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η λιτή αισθητική και οι ειδικά προστατευμένοι χώροι για τα ανεκτίμητα χειρόγραφα και τα ιστορικά μνημεία, όπου εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης, είναι ορισμένες από τις καινοτομίες του αρχιτεκτονικού γραφείου που ανέδειξαν τη βιβλιοθήκη Βαγιαζίτ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης αποκαλύφθηκαν τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας, τα οποία συντηρήθηκαν και είναι ορατά μέσα από γυάλινη οροφή.

Το ιστορικό αρχιτεκτόνημα ολοκληρώθηκε το 1884 και βρίσκεται δίπλα στο τζαμί του σουλτάνου Βαγιαζίτ, το πιο παλιό αυτοκρατορικό τζαμί της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά, ο χώρος είχε διάφορες χρήσεις, όπως νοσοκομείο, σχολείο, κουζίνα, ώσπου το 1890, σύμφωνα με φωτογραφικά τεκμήρια, άρχισε να χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη.

Η αρχή της ανανέωσης του μεγαλοπρεπούς κτηρίου στη σύγχρονη εποχή ξεκίνησε το 2006 με την αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων και με την αναπαλαίωση της βιβλιοθήκης. Στη θέση της παλαιάς οροφής οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν μια ελαφριά, μεμβρανωτή γυάλινη κατασκευή που φουσκώνει και η οποία φιλτράρει το φως.

Μπροστά από τη βιβλιοθήκη είναι ένας τεράστιος πλάτανος, στον ίσκιο του οποίου ένα καφενείο φιλοξενεί τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, όπως γινόταν και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα σπάνια τουρκικά, αραβικά και περσικά χειρόγραφα και οι εκδόσεις της οθωμανικής περιόδου βρίσκουν φιλοξενία στον ισόγειο χώρο. Οι περιοδικές εκδόσεις και η σύγχρονη τουρκική εκδοτική παραγωγή βρίσκονται στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο αντίστοιχα.

Gallery