25 Ιούλιος 2016, 22:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 22:21

Δύο παγκόσμια… μαθηματικά μετάλλια κέρδισαν Έλληνες μαθητές

  • Δύο παγκόσμια… μαθηματικά μετάλλια κέρδισαν Έλληνες μαθητές

Με δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις εύφημες μνείες επέστρεψε η αντιπροσωπεία των Ελλήνων μαθητών που συμμετείχε στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, από 5 έως 16 Ιουλίου.

Τα μετάλλια κέρδισαν οι μαθητές Γιώργος Γαβριλόπουλος και Ραφαήλ Τσιάμης. Εύφημη μνεία αποδόθηκε στους μαθητές Βασίλη Γεωργιάδη, Κορίνα Διγαλάκη και Παναγιώτη Μισιακό.

Τους μαθητές συνόδεψαν στον διαγωνισμός ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανάργυρος Φελλούρης και ο μαθηματικός Ευάγγελος Ζώτος.

Διακρίσεις και σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς
Έλληνες μαθητές όμως διακρίθηκαν και στην 20η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σλάτινα της Ρουμανίας από 24 έως 29 Ιουνίου 2016 με τη συμμετοχή μαθητών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ελληνική αποστολή κατάφερε να κατακτήσει πέντε συνολικά μετάλλια (ένα χρυσό, ένα αργυρό και τρία χάλκινα). Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Δημήτρης Λώλας, το αργυρό η Ειρήνη Μηλιώρη και τα χάλκινα οι Ορέστης Λιγνός, Ορφέας Πλοιαρίδης και Ορέστης Τσαταλμπασίδης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι μαθηματικοί Σιλουανός Μπραζιτίκος και Βασίλειος Βισκαδουράκης.

Να σημειωθεί ότι ο Ορέστης Λιγνός είναι μαθητής της Δ΄τάξης του Δημοτικού.

Πλουσιότατη όμως ήταν και η συγκομιδή μεταλλίων από τους Έλληνες μαθητές και στην 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα από 5 έως 10 Μαΐου 2016. Τα δύο αργυρά μετάλλια της διοργάνωσης κέρδισαν οι Ραφαήλ Τσιάμης και  Γεώργιος Γαβριλόπουλος, ενώ χάλκινο μετάλλιο πήραν οι μαθητές: Δημήτριος Μελάς, Βασίλειος Γεωργιάδης, Παναγιώτης Μισιακός και Γεώργιος Κοτσόβολης. Συνοδοί των μαθητών ήταν οι μαθηματικοί Σιλουανός Μπραζιτίκος και Αλέξανδρος Συγκελάκης.

Μεγάλος Χορηγός της ελληνικής ομάδας και στις τρεις διοργανώσεις ήταν το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».