25 Ιούλιος 2016, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 20:20

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Άνσμπαχ

  • Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Άνσμπαχ
    Φωτ.: EPA / Daniel Karmann

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε έξω από το χώρο όπου γινόταν μουσικό φεστιβάλ, στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας, μετέδωσε το «πρακτορείο» Amaq που πρόσκειται στους ακραίους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΙΚ ανέφερε ότι ο 27χρονος δράστης ήταν ένας από τους «στρατιώτες» του. «Εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις για να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες του συνασπισμού που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε το Amaq.

Ο Σύρος που ανατινάχθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Άνσμπαχ είχε ορκιστεί πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

«Γνωστοποίησε κατηγορηματικά ότι (ενήργησε) εξ ονόματος του Αλλάχ, ορκίστηκε πίστη στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (τον ηγέτη του ΙΚ) και ανακοίνωσε ρητά ότι εκδικείται τους Γερμανούς που παρεμβάλλονται στον δρόμο του Ισλάμ» είπε ο Χέρμαν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το βίντεο μεταφράστηκε πρόχειρα από ένα διερμηνέα από τα αραβικά στα γερμανικά και πρόκειται τώρα να αναλυθεί σε βάθος.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν γεμάτος με μεταλλικά αντικείμενα, σημείωσε από την πλευρά του ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Νυρεμβέργης Ρόμαν Φέρτινγκερ, τονίζοντας ότι εάν είχε εκραγεί μεταξύ των θεατών του φεστιβάλ θα υπήρχαν πολλά θύματα. Οι οργανωτές είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στον 27χρονο Σύρο να μπει στο χώρο, λίγα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.