25 Ιούλιος 2016, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 18:41

Στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία των Ιμβρίων

  • Στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία των Ιμβρίων
    Ο Παύλος Σταματίδης (αριστερά) και ο Πάρις Ασανάκης (στο κέντρο) συνομιλούν με τον Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μία ημέρα μετά την «επέτειο» υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης η οποία σφράγισε τη μοίρα των Ελλήνων σε Ίμβρο και Τένεδο, εκπρόσωποι των συλλόγων Ιμβρίων πέρασαν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας Πάρι Ασανάκη, και τον πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλο Σταματίδη, τόνισε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το έργο που κάνουν προκειμένου ο ελληνισμός, και ο ελληνικός πολιτισμός γενικότερα, να αναβιώσουν στην Ίμβρο.

Παυλόπουλος: Στο μέτρο που αναλογεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά σας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων στο νησί, και μάλιστα υπογράμμισε τη δράση του διευθυντή του Γυμνασίου και του Λυκείου, Μάκη Καμπουρόπουλου, ο οποίος επίσης ήταν παρών στη συνάντηση. «Θέλω να σας συγχαρώ και για κάτι άλλο. Για τις εκδηλώσεις που θα οργανώσετε για τα 25 χρόνια Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου», ανέφερε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Παίρνοντας το λόγο, ο Πάρις Ασανάκης υπογράμμισε ότι η Ίμβρος πέρασε 90 χρόνια στην αφάνεια, στα βάσανα, στην ταλαιπωρία, και στο να αριθμεί τους τελευταίους πρόσφυγες εν καιρώ ειρήνης. «Αυτή την εποχή προσπαθούμε να αναδείξουμε το νησί σε μια γέφυρα αλληλογνωριμίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, το όραμα είναι τόσο δυνατό, και η πρόθεση τόσο ειλικρινής που «δεν θα μπορέσει να εμποδιστεί στην πορεία του χρόνου».