25 Ιούλιος 2016, 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 18:45

Το ελληνικό χωριό της Γεωργίας Ιραγκά γιορτάζει 160 χρόνια ζωής (φωτο)

  • Το ελληνικό χωριό της Γεωργίας Ιραγκά γιορτάζει 160 χρόνια ζωής (φωτο)
    Παλιά φωτογραφία από το χωριό Ιραγκά και τους κατοίκους του
  • Το ελληνικό χωριό της Γεωργίας Ιραγκά γιορτάζει 160 χρόνια ζωής (φωτο)
    Ο ναός του Προφήτη Ηλία στην Ιραγκά
  • Το ελληνικό χωριό της Γεωργίας Ιραγκά γιορτάζει 160 χρόνια ζωής (φωτο)
    Μια από τις πετρόκτιστες βρύσες που κοσμούν τους δρόμους του χωριού

Πριν από 160 χρόνια, ο Χαράλαμπος Σαββίδης έφυγε σε ηλικία 18 ετών με την οικογένειά του, με τους πρώτους διωγμούς των χριστιανών, από το χωριό Πινατάντων της Σάντας. Πήγαν στη Γεωργία. Εκεί μαζί με άλλους έξι Πόντιους συγχωριανούς και τις οικογένειές τους –Αλιχανίδης, Χουνουζίδης, Παπουνίδης, Λαμπριανίδης, Λαζαρίδης, Χατζίδης–, αγόρασαν τη γη της Ιραγκά. Σήμερα, ένας από τους απογόνους του Χάμπου, ο Ερωτόκριτος Σαββίδης ξεσηκώνει συμπατριώτες του για να τους γυρίσει πίσω στο χρόνο. «Γιατί να μη μαζέψω τους συγχωριανούς μου και να τους πάω στο χωριό, στη Σάντα του Πόντου, να τους δείξω από πού έφυγαν οι πρόγονοί μας;». Πάνω σε αυτή τη σκέψη ξεκινά ένα προσκύνημα… Στη Σάντα και έπειτα στην Ιραγκά για τα... γενέθλια που θα γίνουν ανήμερα του Προφήτη Ηλία με το παλαιό στις 2 Αυγούστου.

Ο εμπνευστής του προσκυνήματος μιλά στο pontos-news.gr και αποκαλύπτει όσα θα γίνουν στην επέτειο για τον εορτασμό του χωριού.

Ο Ερωτόκριτος Σαββίδης είχε εκτιμήσει πολύ το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης είχε βοηθήσει ώστε να επισκεφτούν Πόντιοι τη γη των προγόνων του, και με τη λειτουργία στην Παναγία του όρους Μελά, και θέλησε να πραγματοποιήσει το δικό του χρέος, να ενώσει το παρελθόν με το παρόν με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο. Εδώ και αρκετό καιρό δουλεύει για τη διοργάνωση ενός πολυήμερου ταξιδιού στη γη του Πόντου και της Γεωργίας. Σκοπός του είναι να αποδώσουν οι προσκυνητές τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους του αλλά και να δώσουν πάλι ζωή στο χωριό.


Κάνοντας το χρέος στους προγόνους του

Κάποιοι κάτοικοι έχουν να επισκεφθούν περίπου 25 χρόνια την περιοχή. Ήταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία που ανάγκασε τους περισσότερους να φύγουν. Η σκέψη τους όμως ήταν πάντα στην Ιραγκά.

Αν και οι συνθήκες είναι δύσκολες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, αυτό δεν πτοεί τον ίδιο αλλά και τους 150 προσκυνητές που θα ζωντανέψουν την Ιραγκά. Με σημείο αφετηρίας την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, θα κατευθυνθούν στην Κωνσταντινούπολη και από κει στην Τραπεζούντα. Όλοι μαζί θα επισκεφθούν για πρώτη φορά το χωριό Πινατάντων στη Σάντα και εν συνεχεία θα πάνε στο χωριό της καρδιάς τους.


Ο ναός του προφήτη Ηλία στην ενορία Πινατάντων της Σάντας

Έκπληκτος δηλώνει ο Ερωτόκριτος Σαββίδης από τη δύναμη του facebook, καθώς στην ομάδα που δημιούργησε και ανεβάζει φωτογραφικό-ιστορικό υλικό για το χωριό, τον προσέγγισαν οι απόγονοι του κτήτορα του ναού και του ιερέα και προσφέρθηκαν να συμβάλλουν και αυτοί. Ακόμα, μητροπολίτες και Αρχές τις Γεωργίας, όπως το προξενείο, ήρθαν σε επαφή μαζί του με σκοπό να βοηθήσουν.

«Το χωριό αυτό δεν πρέπει να πάψει να είναι ελληνικό. Έχει ιστορική σημασία για μας διότι εκεί έχουμε θαμμένες τέσσερις γενιές παππούδων», λέει συγκινημένος στο pontos-news.gr ο οραματιστής Πόντιος, πρόσφυγας πέμπτης γενιάς, που οι πρόγονοί του έφυγαν με τις πρώτες διώξεις, πριν εκδηλωθούν μαζικά οι εκτοπίσεις.


 Η ιστορία του χωριού, κειμήλια, σε ένα σεντούκι

Με τον προπροπάππο του να χτίζει εκκλησίες, ανάμεσα σε αυτές και του Προφήτη Ηλία στην Ιραγκά, ένιωθε το χρέος να προσφέρει κάτι και αυτός. Επισκεύασε την εκκλησία, της «δώρισε» πολυέλαιο και κολυμπήθρα, έδωσε χρήματα για τη συντήρησή της καθώς και του νεκροταφείου, αγόρασε κάδους απορριμμάτων... Άλλοι δύο ένθερμοι πατριώτες του Ερωτόκριτου δώρισαν χαλιά για το ναό, και πινακίδες για τους δρόμους με τα ονόματα χωριών του Πόντου.

Μια προσωπική στιγμή του διοργανωτή: Θα βαφτίσει τους γιους του στο ναό του Προφήτη Ηλία!

\
Ο πολυέλαιος. Το χρέος του Ερωτόκριτου Σαββίδη προς τον ναό

Ο Ερωτόκριτος Σαββίδης αποφάσισε να συνδεθεί άρρηκτα με την Ιραγκά βαπτίζοντας τους γιους του εκεί. Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι ενώ οι μπομπονιέρες του μικρού θα θυμίζουν Ιραγκά... Εκεί στο χωριό των προγόνων του θέλει να καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι το 2020 ένα μουσείο. «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν οι μικρότερες γενιές και να ξέρουν ποιοι είναι και από πού είναι, να υπάρχει ιστορική συνείδηση», μας λέει.

Έτσι, ευελπιστεί να συνεχιστεί αυτή η επικοινωνία μεταξύ των απογόνων των κατοίκων του χωριού και η Ιραγκά να είναι σημείο αναφοράς των οικογενειών τους.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Τις φωτογραφίες διέθεσε στο pontos-news.gr ο Ερωτόκριτος Σαββίδης.
Gallery

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ