25 Ιούλιος 2016, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 13:42

Αυθεντικές μαρτυρίες Πόντιων προσφύγων συγκλόνισαν στο Λιτόχωρο

  • Αυθεντικές μαρτυρίες Πόντιων προσφύγων συγκλόνισαν στο Λιτόχωρο
    Το θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας παρουσίασε στο Λιτόχωρο την παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν»
  • Αυθεντικές μαρτυρίες Πόντιων προσφύγων συγκλόνισαν στο Λιτόχωρο
    Αυθεντικές μαρτυρίες και μεστές, σχεδόν δωρικές ερμηνείες, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης
  • Αυθεντικές μαρτυρίες Πόντιων προσφύγων συγκλόνισαν στο Λιτόχωρο
    Υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη, και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, η παράσταση απέσπασε το θερμό χειροκρότημα

Κάτω από ένα καλοκαιρινό φεγγάρι στο Λιτόχωρο, αλλά και σε Αμερική, Καναδά, Αμερική και Αφρική με τη δυνατότητα που δίνει σήμερα το διαδίκτυο, το δράμα της προσφυγιάς των Ελλήνων του Πόντου ξεδιπλώθηκε με τρόπο αριστοτεχνικό. Αυθεντικές μαρτυρίες και μεστές, σχεδόν δωρικές ερμηνείες, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης, επιβεβαιώνοντας ότι η Ιστορία καμιά φορά επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου το θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας παρουσίασε στο Λιτόχωρο την παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν».

Υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη, και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, η παράσταση απέσπασε το θερμό χειροκρότημα. Ακόμα, με την τεχνική βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής Απόστολου Ντινάκη, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

«Εδώ, στο μαγευτικό αυτό χώρο απόψε, τιμούμε τον ποντιακό πολιτισμό, τον πολιτισμό του ελεύθερου πνεύματος, της διαρκούς ζώσας πραγματικότητας, που με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια συντηρεί, καλλιεργεί και δημιουργεί εντέλει, σε μεγάλο βαθμό, την ελληνική ταυτότητα», είπε καλωσορίζοντας τους θεατές η νομική σύμβουλος Ιωάννα Παπαδιαμαντή.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Ζαΐρα Λαζαρίδου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ιδρύματος Διονύση Πασχάλη για τη δυνατότητα που έδωσε στο σωματείο να παρουσιάσει την παράστασή του, χωρίς εισιτήριο. Ακόμα, κάλεσε όλο τον ελληνισμό να στηρίξει τις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «γιατί η βαρβαρότητα που βίωσαν οι πρόγονοί μας είναι αντίθετη με το πνεύμα, με την ουσία του ελληνισμού, που είναι Ολότητα και Φως».

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση έδωσαν το παρών η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενα Παπασταύρου, ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Μενέλαος Τερζόπουλος,  ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ευρώπης Αμανάτιος Ταγκαλίδης, και ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεόφιλος Καμπερίδης.

  • Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ16
ΙΟΥΛΙΟΣ
2016
21:30
Υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος «Μεγάλου Αλεξάνδρου».