25 Ιούλιος 2016, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 11:45

Πογκρόμ και στον τουρκικό Τύπο – Προειδοποιεί ο Γιούνκερ

  • Πογκρόμ και στον τουρκικό Τύπο – Προειδοποιεί ο Γιούνκερ
    Τούρκοι φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται μπροστά από τον τεράστιο τοίχο με τα ονόματα των θυμάτων τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος (φωτ.: ΑΠΕ- EPA/ Tolga Bozoglu)

Δέκα μέρες έχουν περάσει από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ο αριθμός των ανθρώπων που συλλαμβάνονται, απολύονται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και εξευτελίζονται δημοσίως αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι με αυτή την τακτική τίθεται σε κίνδυνο η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας.

Μόλις πριν από λίγες ώρες οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων. Την εντολή έδωσε ο Εισαγγελέας Ιρφάν Φιντάν.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανάμεσά τους βρίσκεται η πρώην βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας του Νετσεμτίν Ερμπακάν και γνωστή αρθρογράφος Ναζλί Ιλιτζάκ που έγραφε στην εφημερίδα Özgür Düşünce, ένα μέσο ενημέρωσης που λέγεται ότι διοικείται από μέλη της κοινότητας του Gülen. Η δημοσιογράφος δεν ήταν στο σπίτι της και οι Αρχές την αναζητούν. Ενδεχομένως να βρίσκεται στην εξοχική κατοικία της στο Μπόντρουμ.


Ναζλί Ιλιτζάκ (φωτ.: Daily Sabah)

Η κατάσταση στον τουρκικό Τύπο ήταν πολύ δύσκολη εδώ και καιρό, ωστόσο πρώτη φορά γίνονται μαζικές προσαγωγές και ίσως μαζικές διώξεις δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα, συνολικά έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή ανακριθεί περισσότεροι από 60.000 στρατιώτες, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να μπει στην ΕΕ
Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα παρακολουθεί με ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ, στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν η Τουρκία εφαρμόσει τη θανατική ποινή, η ΕΕ θα σταματήσει αμέσως την ενταξιακή διαδικασία.