25 Ιούλιος 2016, 09:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 12:35

Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνταγματική αναθεώρηση

  • Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνταγματική αναθεώρηση
    .(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, στις 20:00, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο προαύλιο της Βουλής.  Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, με ορίζοντα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, την άνοιξη του 2017.

Ο πρωθυπουργός με μήνυμά του απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν «ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο» πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού».

 Και τέλος αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.