24 Ιούλιος 2016, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2016, 22:42

Τουρκία: Βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

  • Τουρκία: Βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
    Έχουν ξεπεράσει τις 13.000 οι συλλήψεις, με συνοπτικές διαδικασίες, στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών και άλλων… υπόπτων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Κυριακή 24 Ιουλίου ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και τις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Καταγγέλλει επίσης στέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων, εξύβριση, απειλές και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων.


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από αστυνομικούς.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».


(Φωτ.: EPA / STR)

Οι καταγγελίες της οργάνωσης διαψεύσθηκαν από ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, δεν σέβεται τον νόμο είναι παράλογη», δήλωσε. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία»
Αυτό ήταν το μήνυμα που βροντοφώναξαν χιλιάδες Τούρκοι που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, αλλά επίσης να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στην αποτυχημένη απόπειρα με τα εκτεταμένα πογκρόμ κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.


Ισορροπία τρόμου: Ο Κεμάλ δίπλα στις κόκκινες σημαίες των φανατικών, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ακροβολισμένου στρατιώτη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση είχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας.

«Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη Δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Όχι στο πραξικόπημα, ναι στη Δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε, να σημειώσουμε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).