24 Ιούλιος 2016, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2016, 21:31

Άνοιξε ξανά το Προεδρικό Μέγαρο για τη γιορτή της Δημοκρατίας

  • Άνοιξε ξανά το Προεδρικό Μέγαρο για τη γιορτή της Δημοκρατίας
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τους πολιτικούς αρχηγούς και στο περιθώριο της εκδήλωσης συζήτησε μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί για την εκδήλωση του εορτασμού της 42ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία επαναλαμβάνεται μετά από τέσσερα χρόνια.

Στη σημασία της σημερινής ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του, σημειώνοντας πως «οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι το ιδεώδες της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε με τον τρόπο που αρμόζει το κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και παρόντες τους αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα την 24η Ιουλίου του 1974.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της Δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις.

Και υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η χώρα μας από τη θέση που της αναλογεί μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί, «ώστε το δημοκρατικό ιδεώδες και η ανοιχτή κοινωνία που τούτο προϋποθέτει να επικρατήσουν εναντίον του πιο επικίνδυνου εχθρού τους, της απεχθούς τρομοκρατίας κατ’ εξοχήν του ISIS, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τέλος ξεχωριστή αναφορά στις εξελίξεις στη γείτονα, καλώντας την Τουρκία «ν’ απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στο σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά από τη χούντα των συνταγματαρχών, στο πάρκο Ελευθερίας. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το πρώην κρατητήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου σήμερα της αντιδικτατορικής αντίστασης, όπου εκτίθενται διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Το μήνυμα του πρωθυπουργού
«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για τη Δημοκρατία», τόνισε στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967-1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για Δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».

Γι' αυτό, όπως σημείωσε, απευθύνει στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, την πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021», ανέφερε ο πρωθυπουργός.