8 Σεπτέμβριος 2013, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:07

Ο Παρθενώνας του Κώστα Γαβρά

  • Ακρόπολη: Βραβεύτηκε ως το κορυφαίο ευρωπαϊκό αξιοθέατο

Ο Παρθενώνας είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του ποντιακής καταγωγής Κώστα Γαβρά και προβάλλεται στην αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μπροστά από τα μάτια του θεατή ο Παρθενώνας κάνει το πέρασμα του ανά τους αιώνες και μετά από 2.500 χρόνια καταφέρνει να παραμείνει επιβλητικός πάνω στο βράχο της Ακρόπολης για να τον θαυμάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ, το 2009, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους που, θεώρησαν ότι το στιγμιότυπο με τους βανδαλισμούς των ρασοφόρων θίγει τους χριστιανούς. Έτσι ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής έλαβαν από κοινού την απόφαση να «ψαλιδιστεί» το επίμαχο στιγμιότυπο.

Ματαίως ο Κώστας Γαβράς επικαλούνταν σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ την ιστορία και τις περιπέτειες του Παρθενώνα και υπενθύμιζε ότι το φιλμ του απεικονίζει σε κινούμενα σχέδια κάποιες απροσδιόριστες μορφές του 4ου και 5ου αιώνα.

Φυσικά υπήρξε διεθνής κατακραυγή εναντίον της λογοκρισίας όταν εγχώρια και ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είχε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Μουσείου της Ακρόπολης, επικαλούμενο το συνταγματικό δικαίωμα των επισκεπτών του Μουσείου στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στο βίντεο του Κώστα Γαβρά.

Τώρα πια το φιλμάκι προβάλλεται ολόκληρο και προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους θεατές.

Δείτε το βίντεο...