24 Ιούλιος 2016, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2016, 19:23

Ο Ερντογάν σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ

  • Ερντογάν: Το ζήτημα είναι η Τουρκία, όχι εγώ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τούρκου προέδρου)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ, εκ των έμπιστων συνεργατών του Τούρκου προέδρου Ενρτογάν, δήλωσε βέβαιος ότι οι πραξικοπηματίες είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους στη Δικαιοσύνη και στις άλλες υπηρεσίες του κράτους. «Σας δηλώνω από εδώ ότι όπως είμαι σίγουρος ότι με λένε Μπεκίρ Μποζντάγ, έτσι είμαι σίγουρος ότι όσοι κάθονται στις καρέκλες του Αρείου Πάγου, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις ανώτατες και ανώτερες θέσεις της Δικαιοσύνης, ήταν σίγουροι, γιατί γνώριζαν από πριν, ότι την Παρασκευή θα εκδηλωθεί το πραξικόπημα», σημείωσε, όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα internethaber.com.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ προχώρησε ακόμα παραπέρα κατηγορώντας ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι γνώριζαν για την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Επίσης, οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είμαι σίγουρος ότι το όνομά του είναι Ομπάμα, το ίδιο σίγουρος είμαι ότι το πραξικόπημα αυτό το έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Είμαι το ίδιο σίγουρος ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν για το πραξικόπημα. Είμαι επίσης το ίδιο σίγουρος ότι και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γνώριζε για το πραξικόπημα. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τώρα δεν έχουν καμία αμφιβολία για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο πραξικόπημα», δήλωσε εμφατικά ο Μποζντάγ.

Να σημειωθεί ότι ο Μπεκίρ Μποζντάγ αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ, πιθανόν μέσα στην εβδομάδα, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, για να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

«O Γκιουλέν να γίνει γείτονας του Οτζαλάν»
Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι ο Γκιουλέν θα εκδοθεί στην Τουρκία εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΡ, Μεχμέτ Σιαχίν, μιλώντας στην κεντρική πλατεία της πόλης Καραμπούκ, σε συγκεντρωμένο πλήθος οπαδών του κόμματός του.

«Τι διαφορά έχει ο τρομοκράτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τον Γκιουλέν; Καμία. Ο ηγέτης του ΡΚΚ εκτίει την ποινή του στο Ιμραλί. Εγώ πιστεύω ότι οι προσπάθειες που κάνει η Τουρκία θα καρποφορήσουν και ότι ο Γκιουλέν θα εκδοθεί. Θα έλθει εδώ και θα δικαστεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Όταν εκδοθεί, θα βρούμε ένα κατάλληλο νησί γι’ αυτόν. Θέλω να είναι γείτονας με τον Οτζαλάν. Το πιο κατάλληλο νησί γι’ αυτόν, είναι το νησί Χαγίρσίζ, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Ιμραλί», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιαχίν.

Τέλος, ο Σιαχίν, η ομιλία του οποίου διακόπηκε αρκετές φορές από τις ιαχές των οπαδών του ΑΚΡ, που φώναζαν «θέλουμε τη θανατική ποινή», είπε ότι κατανοεί την… ευαισθησία τους, ζητώντας τους ταυτοχρόνως να παραμείνουν στις πλατείες.