24 Ιούλιος 2016, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2016, 12:43

Τουρκία: Σαρωτικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζει ο Ερντογάν

  • Τουρκία: Σαρωτικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζει ο Ερντογάν
    Αναδιοργάνωση στις ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τούρκου προέδρου)

Την πλήρη αναδιοργάνωση της λειτουργίας του κράτους και κυρίως των ενόπλων δυνάμεων προανήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το Σάββατο. Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές βάσεις θα μετεγκατασταθούν εκτός των αστικών κέντρων και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με αναλυτές ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιθυμούσε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και της μετάβασης στο προεδρικό σύστημα, οι ένοπλες δυνάμεις να υπάγονται απευθείας στον Τούρκο πρόεδρο και όχι στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε επιπλέον ότι ο αριθμός των πολιτών που κρατούνται έχει φτάσει τις 13.002, μεταξύ των οποίων 1,329 αστυνομικοί, 8,831 στρατιωτικοί και 2,100 δικαστικοί.

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε στην επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση να παραταθεί πέραν του τριμήνου, αλλά ότι μπορεί και να παραταθεί, εφόσον η κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο.

«Ο στόχος μας είναι ότι δεν πρέπει να παραταθεί, αλλά αν προκύψει η ανάγκη ασφαλώς και θα παραταθεί», είπε ο Γιλντιρίμ.