22 Ιούλιος 2016, 22:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2016, 22:42

Εικόνες πανικού και χάους στο Μόναχο (βίντεο, φωτο)

  • Εικόνες πανικού και χάους στο Μόναχο (βίντεο, φωτο)
    Σε μια μεγάλη ακτίνα αποκλείστηκε η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο όπου εκδηλώθηκε το τραγικό συμβάν (φωτ.: EPA / Andreas Gebert)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από το απόγευμα το Μόναχο μετά από περιστατικό πυροβολισμών στο Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης, την ώρα που τα καταστήματα ήταν ακόμα ανοιχτά και το κέντρο ήταν γεμάτο κόσμο. Λίγο νωρίτερα η Αστυνομία έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για υποψία τρομοκρατικού χτυπήματος. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες επιβεβαιώνουν οι αρχές, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει ακόμα σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για τον αριθμό τους.

Φαίνεται ωστόσο να επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν 6 νεκροί και άγνωστος αριθμός τραυματιών, όπως αναφέρει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου.

Με βάση τα ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν δει μέχρι αυτή την ώρα το φως της δημοσιότητας, όλα ξεκίνησαν όταν ένοπλος –ο οποίος φαίνεται καθαρά στο βίντεο– άνοιξε αδιακρίτως πυρ κατά των περαστικών έξω από κατάστημα Mcdonalds, το οποίο βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο. Στη συνέχεια, με βάση όμως μόνο τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων μέσα στο εμπορικό κέντρο εκτυλίχτηκαν τραγικές σκηνές, καθώς οι απλοί πολίτες έτρεχαν αλλόφρονες να βγουν έξω ή να κρυφτούν σε κάποιο ασφαλές σημείο του κτηρίου.


Εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σπεύδουν στο εμπορικό κέντρο (φωτ.: EPA / Andreas Gebert)

Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Διακόπηκε η κυκλοφορία του μετρό, των λεωφορείων και των τρένων. Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Παρ΄ ότι δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν τρεις και επιτέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία, χωρίς να δίνουν όμως άλλη πληροφορία για την τύχη τους.


Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας στον υπόγειο σταθμό Karlsplatz, στο κέντρο του Μονάχου (φωτ.: EPA / Andreas Gebert)

Στο μεταξύ συγκεχυμένη παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή η πληροφόρηση για το αν υπήρξε και δεύτερη επιχείρηση της Αστυνομίας, σε συνέχεια αντίστοιχου περιστατικού με πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης.  

Λίγες ώρες μετά το συμβάν στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.