23 Ιούλιος 2016, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2016, 19:13

Οι παιδικές ασθένειες του καλοκαιριού

  • Οι παιδικές ασθένειες του καλοκαιριού
    (Φωτ.: ΑΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η γρίπη παρότι έχει συνδυαστεί με το Χειμώνα, πλήττει συχνά τα παιδιά και το καλοκαίρι. Εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, εμετό και μυικούς πόνους. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να αντιμετωπιστεί με χορήγηση αντιπυρετικού και συχνά δροσερά μπάνια. Αναγκαία είναι η άφθονη κατανάλωση νερού και γενικά υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης. Εάν ο πυρετός βέβαια επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Συχνή το καλοκαίρι είναι και η διάρροια στα παιδιά, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με εμετό, κοιλόπονο, αυξημένο αριθμό κενώσεων, ανορεξία, αίσθημα αδυναμίας και σε κάποιες περιπτώσεις με πυρετό.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Για μια ώρα μετά από τυχόν εμετό ή κένωση τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώσουν οποιαδήποτε τροφή ή να πιούν νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει οι γονείς να φροντίσουν για την ενυδάτωση του οργανισμού των παιδιών. Σε περίπτωση, που τα συμπτώματα επιμένουν ή υπάρχει δείγμα αίματος στις κενώσεις, θα πρέπει να πάρετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

Ο ερεθισμός των ματιών, ο οποίος συνήθως εκδηλώνεται με κοκκίνισμα των ματιών και φαγούρα λόγω ξηρότητας, είναι επίσης συνήθης ενόχληση στα παιδιά το καλοκαίρι. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να συνδέεται κυρίως με το νερό της πισίνας αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και μετά τη θάλασσα. Λίγες σταγόνες φυσικού ορού στα μάτια του παιδιού μετά το μπάνιο αρκούν για να απαλύνουν και να εξαλείψουν σταδιακά τα συμπτώματα.

  • Πηγή: iatropedia.gr